Newsflash
Știri

Declararea potenţialelor conflicte de interese ale autorilor de articole știinţifice

de Dr. Radu GOLOGAN - iun. 12 2020
Declararea potenţialelor conflicte de interese  ale autorilor de articole știinţifice

Declararea unor potenţiale conflicte de interese ale autorilor unui articol știinţific este o cerinţă a publicaţiilor biomedicale. Denumită și „disclosure”, ea înseamnă dezvăluirea, revelarea sau expunerea în mod deschis a unor date ascunse sau secrete.

Această obligaţie le este cunoscută celor care trimit spre publicare un articol știinţific și se concretizează prin completarea unui formular conceput în acest scop. Formularul în vigoare a fost întocmit în urmă cu aproximativ zece ani de Comitetul Editorilor de Reviste Medicale (International Committee of Medical Journal Editors – ICMJE). Este vorba de un grup restrâns alcătuit din editori ai unor reviste medicale cu conţinut general – de exemplu, New England Journal of Medicine (NEJM), Journal of the American Medical Association (JAMA), British Medical Journal (BMJ), The Lancet – și din reprezentanţi ai unor organizaţii corelate (de exemplu, U.S. National Library of Medicine, World Association of Medical Editors). Scopul său a fost de a le oferi revistelor și autorilor o formulă uniformă de raportare a datelor privind eventualele conflicte de interese ale autorilor în iniţierea, conducerea, raportarea experienţelor și studiilor știinţifice, clinice și preclinice, pentru evitarea unor confuzii sau controverse. Formularul este utilizat de majoritatea revistelor biomedicale, existând însă și reviste cu formulare proprii.

        De amintit că în accepţiunea ICMJE, trebuie relevate publicului cititor, referenţilor și editorilor toate acele activităţi și/sau legături profesionale ori personale, financiare sau de alt ordin, care pot influenţa părtinitor rezultatele cercetărilor știinţifice și, astfel, pot afecta deciziile în domeniul sănătăţii. În plus, fac parte din „disclosure” declararea afilierii instituţionale actuale a tuturor autorilor, declararea tuturor surselor de finanţare, a unor poziţii de consultant sau de membru al unui for colectiv de conducere și altele. Încrederea în consistenţa, integritatea și transparenţa formulării declaraţiei este considerată esenţială.

Modificări ale formularului

        În numărul din 13 februarie a.c. al revistei medicale New England Journal of Medicine a fost publicat, sub semnătura unor oficiali ai ICMJE, un editorial referitor la propuneri de modificare a actualului formular pentru „disclosure”, care s-a dovedit în timp grevat de unele limitări.

Principalele modificări constau din următoarele:

1) denumirea formularului să fie „Formularul pentru Disclosure al ICMJE” (The ICMJE Disclosure Form), în locul celei actuale, de „Formular pentru declararea potenţialelor conflicte de interese” (Form for the Disclosure of Potential Conflicts of Interest”), pentru a se elimina posibila interpretare de culpă a priori și deci de stigmatizare a declarantului;

2) nu li se va mai cere autorilor să decidă ce ar putea fi interpretat drept potenţial conflict de interese. Aceștia își vor declara toate activităţile și relaţiile cu terţi, în așa fel încât cititorii să poată decide dacă ele influenţează evaluarea lucrării și a rezultatelor. Pentru a fi evitate omisiunile, întâmplătoare sau voite, ICMJE va furniza o listă de activităţi și conexiuni pe care autorii trebuie să o completeze.

        După completare, formularul va fi păstrat sub formă electronică în computerul personal și trimis publicaţiilor sau/și diverselor foruri pentru care autorul aplică, după caz. În acest fel se asigură atât uniformitatea declaraţiei de „disclosure”, cât și simplificarea trimiterii acesteia. Scopul declarat al acestei revizuiri este de a se evita inadvertenţele care pot apărea în urma unor neînţelegeri, unor greșeli de interpretare sau/și de aplicare.

        Autorii editorialului, conștienţi că varianta propusă nu este perfectă, le-au solicitat comentariile și propunerile celor interesaţi, care au putut vedea și obţine formularul în forma propusă prin accesarea site-ului www.icmje.org.


Notă autor:

Bibliografie
1. Taichman D.B. et al. A Disclosure Form for Work Submitted to Medical Journals — A Proposal from the International Committee of Medical Journal Editors. N Engl J Med 2020; 382:667-668
2. Toth L.A et al. Competing Interests Policy for AALAS Journals. Comparative Medicine 2009,59,3:216
3. Drazen J M,. et al. Uniform Format for Disclosure of Competing Interests în ICMJE Journals. Ann Intern Med 2010,152(2):125
4. Taichman D.B et al. A Disclosure Form for Work Submitted to Medical Journals: A Proposal From the International Committee of Medical Journal Editors, Ann Intern Med.2020, doi:10.7326/M19-3933

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe