Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Defibrilatorul cardiac biologic

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 24 iulie 2020

Încercarea de menţinere a homeostaziei organismului în contextul unor aritmii cardiace s-ar putea realiza fără șoc electric extern sau intern.

Mai exact, prin introducerea în sarcolema miocitului a unui canal ionic cu rol de defibrilator biologic. În condiţii patologice, activitatea electrică de bază a cordului poate fi supresată prin instalarea unor aritmii atriale sau ventriculare – în special fibrilaţia atrială sau ventriculară –, posibil ameninţătoare de viaţă.

poza 1Cordul nu are capacitatea fiziologică de a-și relua activitatea electrică normală, lipsindu-i un sistem cu funcţie de defibrilator biologic. Dar această idee propune un subiect interesant de cercetare, într-o perioadă de apogeu și dezvoltare continuă a tehnicilor de biologie moleculară.

Astfel, o echipă de cercetători europeni a contemplat teoretic și experimental posibilitatea de a-i induce inimii capacitatea de defibrilare, prin integrarea în miocit a unui canal ionic capabil să detecteze și să oprească ritmurile cardiace anormale.

Proprietăţile și eficienţa acestui canal au fost testate iniţial prin simularea activităţii sale pe modele computaţionale, la inducerea unor tahiaritmii în celule atriale sau ventriculare.

Ulterior, s-a realizat un studiu in vitro pe celule atriale. Introducerea canalului la nivelul membranei celulelor cardiace s-a realizat prin tehnica de patch-clamp, iar activitatea sa electrică a fost controlată prin intermediul unui surse optice (optogenetică).

Sistem detector-efector bazat pe frecvenţă

Poarta acestui canal a fost personalizată astfel încât să poată diferenţia ritmurile pe baza frecvenţei cardiace. Detectarea unei frecvenţe crescute susţinute, independent de natura și cauza subiacentă, genera deschiderea porţii, cu apariţia unui curent ionic și oprirea
aritmiei după câteva secunde, după cum au indicat studiile efectuate până în prezent.

Importanţa acestei descoperiri stă în creșterea supravieţuirii prin detecţia precoce și oprirea unui număr mai mare de aritmii, îmbunătăţirea calităţii vieţii și diminuarea necesarului de dispozitive medicale sau de șocuri electrice. Astfel, se înlătură alte dezavantaje legate de durata de viaţă a bateriei defibrilatorului, defecţiunile tehnice sau transmiterea
inadecvată a șocurilor.

Etichete: Defibrilator cardiac biologic cord activitate electrica detectare frecventa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC