Newsflash
Știri

Demersuri pentru subvenţionarea imunizării antipneumococice a copiilor

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 23 2012
Demersuri pentru subvenţionarea imunizării antipneumococice a copiilor
   Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale ale medicilor au marcat, la 12 noiembrie, Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, prin demararea unei campanii de informare şi conştientizare a părinţilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice. Totodată, s-a derulat şi o campanie de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului antipneumococic în programul naţional de imunizare. Campania, derulată la nivel mondial de organizaţia World Vision, urmăreşte să atragă atenţia asupra necesităţii urgente de a pune capăt deceselor ale căror cauze pot fi prevenite la copiii cu vârsta sub cinci ani.
   Aproape toate (99%) decesele cauzate de pneumonie se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare. Un semnal de alarmă asupra incidenţei ridicate a acestei boli în ţara noastră îl trage şi Societatea Română de Pediatrie. Se estimează că 50% din cazurile de pneumonie care pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de infecţiile cu Haemophilus influenzae tip B şi pneumococ, în condiţiile în care formele grave ale acestora pot fi prevenite prin vaccinare.
   „Programul naţional de imunizare trebuie adus la nivelul anului 2013. Suntem mult în urmă şi este foarte clar că infecţia pneumococică este o ţintă importantă, mai ales la copiii mici. S-a estimat că în fiecare an avem 100.000 de internări pentru boli respiratorii, din care 88–90% sunt pneumonii, majoritatea atribuibile pneumococului. Cum avem un vaccin (mai multe, n. red.) care să prevină aceste boli şi complicaţiile lor, mi se pare imoral să nu-l folosim“, afirmă dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
   Vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei la sugari şi copii, de la vârsta de şase săptămâni până la cinci ani. În România, vaccinarea antipneumococică este disponibilă de mai mulţi ani, câteva zeci de mii de copii fiind imunizaţi până acum, costul vaccinării fiind însă suportat de părinţi. În alte ţări europene, imunizarea antipneumococică a fost inclusă în programele naţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe