Newsflash
Știri

Depresia şi sărbătorile

de Alina BOGHICEANU - dec. 27 2012
Depresia şi sărbătorile
   S-a observat că, la depresivi, serotonina, responsabilă de starea de fericire, se secretă în cantităţi foarte mici. Nivelul ei este reglat de proteina p11, care la persoanele predispuse la depresie este secretată în cantităţi mai mici decât la cele sănătoase. Datele statistice arată că numărul depresivilor creşte uşor în anotimpul rece, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Premisele sunt create de scurtarea zilelor (când expunerea la lumină naturală este mai scăzută decât în restul anului) şi de frig. În ceea ce priveşte apariţia depresiei în preajma sărbătorilor de iarnă, specialiştii Asociaţiei Americane de Psihologie afirmă că starea este mai frec­ventă la persoanele sin­guratice, din cauza sen­ti­mentului de aban­don, şi la cele care asociază Crăciunul cu un eve­niment neplăcut din viaţa lor, precum dece­sul cuiva drag, un divorţ ori pierderea locului de muncă.
   Ar trebui însă făcută o delimitare clară între depresia uşoară, o reac­ţie normală a unei per­soane sănătoase faţă de un context incon­for­tabil, şi tulburarea depresivă, o boală gravă. Episodul depre­siv, instalat frec­vent în preajma sărbă­torilor chiar şi la persoanele fără probleme semnificative, este uşor de recunoscut. Persoana în cauză manifestă dezinteres faţă de lucrurile din jur şi are o stare de apatie şi tristeţe fără un motiv anume. În unele cazuri, apar şi tulburări de somn, pierderea stimei de sine sau, izolat, ideaţie suicidară. Pentru a pune diagnosticul de depresie, aceste simptome trebuie să se manifeste cel puţin două săptămâni consecutiv. În cazul unei tulburări depresive, în schimb, lucrurile se complică. Depresivul are tendinţa de a se izola de cei din jur şi nu-şi mai poate îndeplini sarcinile zilnice.
   În general, persoanele depresive au tendinţa de a vedea numai „jumătatea goală a paharului“, iar studiile au arătat că gândurile distructive întreţin şi adâncesc starea de tristeţe. Specialiştii de la Clinica Mayo susţin că gândirea pozitivă joacă un rol crucial în depăşirea unui episod depresiv. Atunci când creierul este stimulat continuu, se va afla tot timpul în starea de a găsi soluţii la problemele de zi cu zi. Această dispoziţie este condiţionată de circuitele serotoninergice care se proiectează pe scoarţa cerebrală şi obligă creierul să fie activ. Mişcarea joacă un rol important în combaterea stresului, precum şi în atenuarea simptomelor, în cazul formelor uşoare de depresie: 30 de minute de activitate fizică zilnică stimulează eliberarea neurotransmiţătorilor responsabili de starea de bine. Într-un mediu confortabil, depresivii se pot relaxa mult mai uşor. Un rol important îl au şi persoanele cu care aceştia intră frecvent în contact.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe