Cancerele cutanate, tot mai frecvente, dar ignorate de pacienţi, uneori chiar şi de medici, precum şi lipsa serviciilor supraspecializate în dermato-oncologie au fost argumentul care a stat la baza unui important proiect condus de UMF „Carol Davila“. Bilanţul acestui proiect este prezentat de Dan Dumitru Mihalache.

"> Dermato-oncologie cu fonduri europene - Viața Medicală
Știri

Dermato-oncologie cu fonduri europene

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 13 2013
Dermato-oncologie cu fonduri europene

Cancerele cutanate, tot mai frecvente, dar ignorate de pacienţi, uneori chiar şi de medici, precum şi lipsa serviciilor supraspecializate în dermato-oncologie au fost argumentul care a stat la baza unui important proiect condus de UMF „Carol Davila“. Bilanţul acestui proiect este prezentat de Dan Dumitru Mihalache.

Am prezentat, nu cu mult timp în urmă, modul în care poate fi pregătit şi accesat un proiect european. Avem, de această dată, ocazia de a exemplifica prin finalizarea cu succes a unui asemenea demers. Este vorba de proiectul „Dezvoltarea dermato-oncologiei ca linie integrată de învăţământ superior medical (studii de licenţă şi masterat) şi a unei reţele de parteneriat interuniversitare în domeniu“, dezvoltat de o echipă de specialişti coordonată de dr. Daniel Boda, de la UMF „Carol Davila“ – Centrul de excelenţă în dermatologie.

 

   Ideea proiectului a pornit de la realităţi de sănătate publică: cancerele cutanate sunt cele mai frecvente forme de cancer, deşi deseori sunt ignorate de pacient şi de medic; doar anumite patologii (epiteliomul bazocelular) au morbiditate şi mortalitate scăzute, în vreme ce melanomul este cea mai agresivă formă de cancer. Un alt element important în fundamentarea proiectului l-a reprezentat şi faptul că, în România, deşi numărul tumorilor cutanate maligne a cunoscut o creştere rapidă, nu există servicii şi medici cu supraspecializare, care să trateze unitar această patologie. Este însă nevoie de alinierea României la standarde internaţionale şi abordarea cazurilor într-un serviciu de dermato-oncologie.

Ce s-a dorit…

   S-a avut în vedere consolidarea parteneriatelor nu doar între universităţi, ci şi cu centre academice de cercetare, din ţară şi din străinătate (au existat trei parteneri de peste hotare), întrucât „dezvoltarea reţelelor de parteneriate internaţionale creează oportunităţi de accesare a fondurilor europene prin complementaritatea resursei umane înalt calificate şi a infrastructurii dezvoltate“. Nu în ultimul rând, s-a dorit (şi s-a realizat) un parteneriat cu mediul privat, cu rol în integrarea mai rapidă a absolvenţilor pe piaţa muncii, dar şi pentru creşterea interdisciplinarităţii şi pentru valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice.
   Amintim, dintre obiectivele specifice ale proiectului: • schimburi de experienţă • organizarea de seminarii în dermato-oncologie • elaborarea unui ghid de bune practici şi a unui tratat • elaborarea, dezvoltarea şi consolidarea învăţământului la distanţă în domeniul dermato-oncologiei prin intermediul unei reţele virtuale • implementarea unui cadru de colaborare cu agenţii economici implicaţi în dezvoltarea tehnologiilor de diagnostic şi tratament dermato-oncologic • îmbunătăţirea accesului şi a oportunităţilor de învăţare în învăţământul superior medical, prin implementarea tele-dermato-oncologiei şi prin organizarea de cursuri interactive la distanţă.

…cum şi cu cine…

   Beneficiarul proiectului a fost UMF „Carol Davila“ Bucureşti, implementarea realizându-se prin Centrul de excelenţă în dermatologie al universităţii. Parteneri au fost Institutul „Victor Babeş“ Bucureşti, UMF „Victor Babeş“ Timişoara, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, UMF din Târgu Mureş, UMF din Craiova, precum şi Universitatea din Szeged, Universitatea „Semmelweis“ din Budapesta şi Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia.
   Proiectul a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 16,5 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), din fonduri structurale europene, prin programul operaţional sectorial de dezvoltare a resurselor umane.

…şi ce s-a realizat

   În cei trei ani ai proiectului (2010–2013), au fost organizate 26 de seminarii în domeniul dermato-oncologiei, în toate centrele universitare partenere. S-au introdus 16 domenii noi de expertiză pentru grupul ţintă, iar la seminarii au participat în total 2.250 de studenţi, 500 de medici şi rezidenţi şi 300 de cadre universitare. Grupul ţintă a fost format din studenţi, cadre universitare, membri în comisiile de evaluare a calităţii învăţământului superior, personal cu funcţii de conducere în universităţi şi facultăţi şi persoane cu rol în acreditarea universitară. Studenţii medicinişti au fost selectaţi pe baza CV-urilor. La vizitele de experienţă şi de bune practici efectuate la universităţile partenere din străinătate au participat 15 cadre universitare şi 205 studenţi, a căror selecţie s-a făcut în baza unei metodologii asemănătoare celei pentru acordarea de burse de studii.
   De asemenea, au fost elaborate un ghid şi un tratat în două volume, prin implicarea a 43 de specialişti din cele şase centre universitare naţionale partenere.

Realităţile sistemului

   S-au organizat seminarii cu agenţii economici, printr-o colaborare cu Institutul de cercetare a calităţii vieţii (ICCV) şi s-au realizat interviuri cu responsabilii cu resurse umane din 396 de unităţi publice şi private din ţară. Prin aceste acţiuni, s-a urmărit analiza evoluţiilor pe piaţa muncii în domeniul sănătăţii, identificarea metodelor de recrutare preferate de angajatori, aflarea motivelor şi elementelor definitorii în deciziile de angajare din sistemul privat, evaluarea măsurii în care competenţele şi abilităţile dobândite în facultate corespund cerinţelor angajatorilor, studiul evoluţiei pieţei forţei de muncă din România în domeniul dermatologiei şi oncologiei.
   În urma seminariilor au rezultat mai multe concluzii: • lipseşte o bază de date cu potenţialii angajatori de absolvenţi de medicină (informaţiile disponibile sunt parţiale) • există o nevoie imperativă de formare continuă în domeniul medical, însă aceasta este neglijată şi nefinanţată de cei mai mulţi angajatori • în cazul instituţiilor de stat, formarea continuă înseamnă doar pontarea personalului medical pe perioada cursurilor; în cazul celor private, cursurile de formare continuă sunt adeseori legate de domenii precum marketingul sau managementul (nu în domeniul medical) • atât angajaţii, cât şi absolvenţii au fost de acord că ar trebui să se asigure accesul la practică în timpul facultăţii şi al rezidenţiatului • angajarea absolvenţilor/rezidenţilor este dificilă în instituţiile de stat • reprezentanţii sectorului privat consideră că ar fi binevenită o politică prin care să se ofere facilităţi fiscale la angajarea rezidenţilor.

Activităţi ştiinţifice

   Au fost 26 de seminarii tematice, organizate la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Tg. Mureş şi Sibiu, reunind în total peste trei mii de participanţi. De la dr. Adriana Diaconeasa aflăm că, dincolo de cifre şi indicatori, proiectul a furnizat în special o imensă cantitate de informaţie ştiinţifică bine structurată. Dermato-oncologia în sine este un domeniu de supraspecializare, iar seminariile au fost concepute pe teme cât mai specializate, dorind să extragă informaţii de interes din interfaţa dermatologiei cu alte specialităţi: chirurgie generală, anatomie patologică, imunologie, medicină de laborator, genetică medicală, oncologie.
   S-a pornit de la noţiunile de prevenţie şi screening în dermato-oncologie, precum şi de la implementarea unor bune cunoştinţe de clinică dermatologică, cu ajutorul dat de tehnicile moderne de diagnostic: dermatoscopia şi microscopia confocală de reflectanţă in vivo, unde s-a primit un sprijin important din partea profesorului Giovanni Pellacani, reputat specialist în domeniu. Au fost organizate şase seminarii de dermatoscopie şi trei de microscopie confocală.
   Melanomul şi limfoamele cutanate au beneficiat de seminarii specializate, la Cluj-Napoca, respectiv, Timişoara. Tehnicile noi de diagnostic molecular au fost, pe rând, aprofundate în cadrul unor reuniuni ce au vizat imunoterapia şi markerii tumorali. Terapia dermato-oncologică a fost tratată atât în manieră integrată (prin seminarii de radiochimioterapie şi chirurgie), cât şi specializat, în cadrul unor seminarii de radioterapie, biochimioterapie, terapie fotodinamică şi terapii alternative. Chirurgia dermato-oncologică şi tehnica Mohs au fost abordate pe larg, atât prin cursuri teoretice, cât şi prin ateliere de lucru ori prin transmisii live din sălile de operaţie. În fine, nu au fost omise aspectele de genetică medicală, de dermatopatologie sau de epidemiologie dermato-oncologică.
   Despre cele două volume ale tratatului de dermato-oncologie, mai multe detalii a oferit conf. dr. Sabina Zurac, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti: „Trebuie să subliniez importanţa capitolelor de aşa-zise generalităţi, care tratează probleme specifice fiecărui domeniu, şi vreau să insist asupra numeroaselor capitole care se referă la markeri tumorali, metode de diagnostic imunobiologic, vaccinări, imunobiologie“. Sunt autori cu diferite domenii de interes; multidisciplinaritatea este una dintre principalele caracteristici ale listei de autori: dermatovenerologi, dar şi oncologi, radioterapeuţi, anatomopatologi, cardiologi, chirurgi generalişti, chirurgi plasticieni, oftalmologi, geneticieni, biochimişti, medici de laborator. „După colectivul de autori, există toate premisele unei lucrări de înaltă calitate ştiinţifică“, ne asigură conf. dr. Sabina Zurac.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, preşedintele CMR
 
   „Acest proiect este o dovadă a modalităţii în care se poate colabora în domeniul universitar şi – de ce nu? – medical românesc. Îl consider un succes şi pentru faptul că, într-un moment în care majoritatea proiectelor a trebuit să fie suspen­date, îngheţate, a existat voinţă politic-universitară să fie dus până la capăt. A existat această voinţă pentru că, pe de-o parte, se adresează unui domeniu de mare interes în politicile de sănătate din România, dermato-oncologia, iar pe de alta este un proiect educaţional care şi-a dovedit eficienţa.
   Sentimental mă simt legat de acest proiect, pentru că a fost construit şi pe o dimensiune etică, legată de dreptate, justiţie, responsabilitate socială. Şi s-a încheiat şi cu un tratat care poate să constituie un exemplu despre ce înseamnă în medicină o carte fundamentală.“
 
Prof. dr. Petru Armean, decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, UMF „Carol Davila“ Bucureşti
   „Proiectul a fost unul de mare anvergură şi, în ciuda unor vicisitudini inerente din punct de vedere administrativ şi financiar, a putut să fie dus la bun sfârşit. Remarc, la acest proiect, trei componente principale, extrem de importante. Una ar fi componenta academică, de învăţare şi cercetare medicală propriu-zisă, care s-a adresat atât studenţilor, cât şi medicilor. A doua, cea profesională, pur medicală, pentru profesioniştii din domeniul dermatologiei. A treia componentă importantă este cercetarea ştiinţifică privind piaţa forţei de muncă din România, pentru această categorie profesională. Acest proiect a fost facilitat de existenţa unui centru de excelenţă în dermatologie, un bun exemplu de urmat şi pentru celelalte centre univer­sitare, şi de faptul că a beneficiat de o echipă de management competentă şi cu multă experienţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe