Newsflash
Știri

Dermatolog: prevalența dermatitei atopice a crescut la copiii din zone poluate

de Florentina Ionescu - apr. 11 2022
Dermatolog: prevalența dermatitei atopice a crescut la copiii din zone poluate

Un semnal de alarmă pe care îl trag medicii dermatologi români se referă la efectele poluării aerului care se citesc pe pielea copiilor.

Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, OMS a adus în atenția publică o temă cu implicații sanitare: poluarea.

Specialiștii de la Dr. Leventer Centre avertizează că factori de risc precum radiațiile ultraviolete sau dezvoltarea urbană care determină în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: îmbătrânirea pielii, dermatitele atopice sau acnee. 

dermatita atopica emoliente simptome si manifestari

Când vine vorba despre factori de risc pentru sănătate cel mai des ne gândim la modul în care ne alimentăm sau la stresul la care suntem supuși în viața de zi cu zi.

Cu toate acestea, radiațiile ultraviolete sau dezvoltarea urbană care determină în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: de la îmbătrânirea pielii, dermatitele atopice sau acnee, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

În mod normal, pielea noastră acționează ca un scut biologic împotriva poluanților atmosferici chimici și fizici, explică dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, însă expunerea prelungită sau repetitivă la poluanți poate avea efecte negative profunde asupra pielii.

În plus, trebuie să știm că nu doar poluanții din aerul exterior sunt dăunători pielii, ci și cei din interior, cum sunt praful, fumul de țigară sau iritanții chimici.

„Poluanții atmosferici cresc radicalii liberi care interferează cu capacitatea pielii de a produce colagen și sporesc numărul de toxine din piele. Astfel, expunerea pielii la poluanții din aer este asociată cu îmbătrânirea pielii și cu afecțiuni inflamatorii sau alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, eczema, alergiile cutanate sau acneea. Prevalența dermatitei atopice a crescut constant în ultimele decenii, în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului”, explică dr. Irina Năsturică (foto).

dr. nasturica

Deși nu există o metodă anume de prevenire a efectelor poluării asupra pielii, medicul recomandă curățarea tenului, demachierea și hidratarea după expunerea în mediul poluat al orașului, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici: 

„Bineînțeles, utilizarea cremelor cu factor de protecție solară este obligatorie, aceasta protejându-ne de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, deoarece expunerea la radiația solară este din ce în ce mai intensă din cauza erodării stratului de ozon”.

În plus, medicul Irina Năsturică recomandă ca în procesul de îngrijire a pielii expuse frecvent la un nivel de poluare ridicat, să se utilizeze antioxidanți precum retinol, vitamina C sau vitamina E. Totodată, utilizarea cremelor hidratante reîntărește bariera de protecție a pielii, iar produsele cu factor de protecție solară ar trebui să nu lipsească din rutina zilnică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe