Newsflash
Știri

Dexametazona, promiţătoare în tratamentul COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 26 2020
Dexametazona,  promiţătoare în tratamentul COVID-19

Dexametazona ar putea salva numeroase vieţi în contextul pandemiei generate de SARS-CoV-2, fiind considerată o „descoperire majoră” în tratamentul COVID-19.

Dexametazona COVID-19Conform rezultatelor preliminare ale studiului RECOVERY, dexametazona, un antiinflamator steroidian comun, ar putea reduce cu o treime rata de deces în rândul pacienţilor sever afectaţi de noul coronavirus, informează Reuters. Potrivit autorilor studiului, dexametazona ar trebui să devină noul standard în tratamentul COVID-19, în special în cazurile grave.

„Beneficiul pentru supravieţuire este clar la pacienţii care necesită terapie cu oxigen, așa că dexametazona ar trebui să devină standardul de îngrijire la acești pacienţi. (...) Este ieftină, disponibilă pe raft și poate fi utilizată imediat pentru a salva vieţi la nivel mondial”, a declarat prof. dr. Peter Horby, de la Universitatea Oxford, unul dintre investigatorii principali ai studiului.

Iniţiat în luna martie, RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 Therapy), este unul dintre cele mai ample studii care explorează tratamentele potenţiale pentru COVID-19, potrivit Nature.

Acesta a inclus aproximativ 11.500 de pacienţi din peste 175 de spitale NHS (National Health Service) din Marea Britanie. O parte dintre rezultatele studiului au fost dezvăluite recent, sub forma unui comunicat de presă, urmând ca acestea să fie verificate și publicate definitiv în scurt timp.

Rezultate surprinzătoare

Unul dintre braţele studiului, în care 2.104 pacienţi au fost trataţi cu șase miligrame de dexametazonă pe zi (per os sau intravenos), timp de zece zile, a fost comparat cu 4.321 de pacienţi cărora li s-a administrat tratamentul considerat a fi standardul actual pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

În cazul pacienţilor care au primit tratamentul standard, mortalitatea la 28 de zile a fost de 41% la pacienţii care au necesitat ventilaţie invazivă, de 25% la cei care au necesitat numai oxigen, fiind mai redusă (13%) la persoanele care nu au necesitat vreo intervenţie.

S-a constatat că utilizarea dexametazonei reduce mortalitatea cu o treime la pacienţii ventilaţi - raport 0.65; 95% interval de confidenţă (0.48-0.88); p=0.0003 - și cu o cincime la pacienţii cu necesar suplimentar de oxigen - 0.80 (0.67-0.96); p=0.0021, nefiind observat un beneficiu semnificativ la pacienţii care nu au necesitat suport respirator - 1.22 (0.86 to 1.75); p=0.14.

Prin urmare, datorită dexametazonei, un deces ar putea fi prevenit la opt pacienţi ventilaţi sau la 25 cu necesar suplimentar de oxigen, conform autorilor studiului.

„Aceste rezultate ne demonstrează că dacă pacienţilor cu COVID-19 care necesită oxigen suplimentar sau ventilaţie invazivă li se administrează dexametazonă, aceasta ar putea salva vieţi, la costuri extrem de reduse”, a declarat prof. dr. Martin Landray, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului RECOVERY, citat de Reuters.

Reacţii încurajatoare

În urma descoperirii inovatoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie au anunţat că utilizarea medicamentului promiţător a fost deja aprobată în unităţile sanitare. În plus, au fost introduse restricţii de
export și au fost constituite stocuri de rezervă.

„În mod normal, am recomanda așteptarea publicării întregii lucrări înainte de schimbarea practicii. Totuși, având în vedere avantajul acesta clar privind reducerea mortalităţii, considerăm că este rezonabil ca practica să fie schimbată în avans”, conform unei declaraţii comune, semnate de directorul medical naţional al NHS și CMOs (chief medical officers) ai Scoţiei, Ţării Galilor, Irlandei de Nord și Angliei.

Rezultatele preliminare ale studiului RECOVERY au fost întâmpinate cu entuziasm de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS):

„Acesta este primul tratament care a demonstrat reducerea mortalităţii la pacienţii cu COVID-19 cu necesar de oxigen sau ventilaţie invazivă. (...) Este o veste foarte bună și felicit Guvernul din Marea Britanie, Universitatea Oxford și numeroase spitale și pacienţi din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire știinţifică majoră, salvatoare de vieţi.”

Dexametazona este un glucocorticoid utilizat încă din anii ’60 în tratamentul a numeroase afecţiuni inflamatorii, dar și în oncologie. Aceasta a fost inclusă în Lista OMS de medicamente esenţiale în 1977, fiind accesibilă în majoritatea ţărilor.

Totuși, OMS avertizează că utilizarea dexametazonei ar trebui să fie dedicată numai cazurilor severe de infecţie cu SARS-CoV-2,
acestea fiind situaţiile în care au fost remarcate beneficii
semnificative.

Deși Marea Britanie a inclus deja dexametazona în tratamentul cazurilor severe COVID-19, alte ţări sunt încă rezervate în această privinţă. Astfel, potrivit Medscape, Coreea de Sud și Uniunea Europeană au anunţat că așteaptă informaţii suplimentare pentru a include glucocorticoidul în tratamentul infecţiei cu noul coronavirus.

În SUA, reacţiile sunt mixte. Unii medici întâmpină cu entuziasm rezultatele studiului, iar alţii sunt sceptici, asociind dexametazona cu experienţa dezamăgitoare a hidroxiclorochinei.


Notă autor:

Bibliografie
1.https://reut.rs/3fOrtzV
2.https://go.nature.com/3hQcnvD
3.https://bit.ly/2BvRtkY
4.https://bit.ly/2NoUAh4
5.https://wb.md/2NiSqj4
6.https://wb.md/2V5vrfG
7.https://bit.ly/2V72Ir2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe