Newsflash
Știri

Dezamăgiri sexuale și studii măsluite

de Monica GEORGESCU - dec. 22 2017
Dezamăgiri sexuale și studii măsluite
     Numărul copiilor supraponderali și obezi a crescut în ultimii ani în majoritatea țărilor europene. Se estimează că, în prezent, obezitatea afectează unul din trei copii cu vârsta între 6 și 9 ani. La sfârșitul lunii noiembrie au fost prezentate rezultatele JANPA (Joint Action on Nutrition and Physical Activity) – un plan de lucru comun la care au participat în ultimii doi ani 26 de țări europene și 39 de instituții, sub patronajul Comisiei Europene și al biroului regional OMS pentru Europa. Obiectivul proiectului a fost stoparea creșterii ratei obezității pediatrice în țările europene până în anul 2020, pornind de la analiza și modificarea unor factori importanți ce țin de stilul de viață: nutriția și sportul.
     Printre altele, JANPA a identificat nevoia de a îmbunătăți modul de afișare a informațiilor nutriționale pe pachetele produselor alimentare. Modelul francez OQUALI, care analizează calitatea alimentelor, a fost testat în România și Austria pe două categorii de alimente consumate frecvent de copii: băuturile carbogazoase și cerealele pentru micul dejun. S-a obținut astfel o „radiografie” a compoziției acestor alimente, dar și un grafic al variabilității acesteia în diferite țări de pe teritoriul Europei. Pe baza acestor date, se pot stabili obiective privind reformularea și monitorizarea informațiilor nutriționale prin intermediul instituțiilor publice locale. De asemenea, au fost identificate criterii pentru a selecta cele mai bune practici și intervenții ce pot fi implementate la nivelul instituțiilor de educație – școli, grădinițe, licee – în funcție de bugetele, obiectivele și nevoile fiecărei țări în parte.

 

     Conflictele de interese nu au fost dezvăluite în mod corespunzător în cel puțin 24 de studii privind impactul băuturilor dulci asupra obezității pediatrice. Studiile respective au fost finanțate de compania Coca-Cola, grantul oferit de aceasta însumând 6,4 milioane de dolari. Un reportaj publicat în Journal of Public Health Policy a vizat cele 24 de studii ISCOLE (International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment), care au analizat impactul stilului de viață și al factorilor de mediu asupra obezității pediatrice. Rezultatele acestora au arătat că sedentarismul este principala cauză a obezității la copii, însă investigatorii au demonstrat că finanțatorul a făcut un demers activ pentru a lega obezitatea de alte cauze decât consumul de băuturi dulci.
     În declarațiile privind posibilele conflicte de interese se menționează că finanțatorul studiilor este compania Coca-Cola, dar că acesta nu are niciun rol activ în designul studiului, în colectarea, analizarea datelor, în publicarea concluziilor sau a rezultatelor, singura cerință a acestuia fiind ca studiul să fie unul global. Însă, în urma unei solicitări în baza Actului privind accesul liber la informații, reprezentanții grupării „Right to Know”, care supervizează etica practicilor din industria alimentară, au adus dovezi că firma Coca-Cola a influențat direct designul și rezultatele studiului. „Se pare că cercetătorii ISCOLE nu au declarat gradul real de implicare al companiei Coca-Cola în designul studiilor privind cauzele obezității la copii. Această descoperire ridică îngrijorări privind acuratețea informațiilor publicate și în alte declarații privind conflictele de interes ce însoțesc studii științifice finanțate de mari corporații”, a declarat Gary Ruskin, director al grupării americane „Right to Know”.

 

     Majoritatea oamenilor de pe planetă sunt dezamăgiți de durata partidelor de sex, arată rezultatele unui studiu propus de redactorii site-ului Saucy Dates. La sondajul de opinie au răspuns 3.836 de persoane de pe întregul mapamond, femei și bărbați. „Cât a durat ultima partidă de sex” a fost una dintre întrebări, aceasta fiind urmată de o întrebare privind durata ideală a unei partide de sex.
     Prima concluzie la care au ajuns autorii studiului în urma unei analize globale și locale a setului de date a fost că bărbații nu își exagerează performanțele sexuale – cel puțin nu mai mult decât o fac femeile. Cele mai multe răspunsuri au variat cu doar câteva secunde unul de altul, lucru care i-a făcut pe cercetători să fie încrezători în acuratețea datelor colectate. Pe de altă parte, dezamăgirea cu privire la durata reală a sexului pare a fi o tendință globală. Atât femeile, cât și bărbații intervievați își doresc ca sexul să dureze în medie 26 de minute. Vestea bună este că cifrele coincid. Vestea proastă este că durata medie, reală, a unei partide de sex variază între 15 și 17 minute, în funcție de țară și de vârstă. Autorii sondajului de opinie spun că nu ar trebui să lăsăm aceste statistici să ne întristeze. Să ne bucurăm de durata fiecărei partide de sex și, dacă se termină prea repede, să mai încercăm o dată.

 

     După 22 de ani ca redactor șef al revistei Nature, Sir Philip Campbell se retrage, pentru a ocupa, din vara lui 2018, postul de redactor șef al grupului editorial Springer Nature. De-a lungul celor 148 de ani de la înființare, prestigioasa revistă a avut doar șapte redactori șefi, această poziție fiind asociată cu o responsabilitate deosebită. „A fost un privilegiu extraordinar să lucrez ca redactor șef la Nature. Mă despart de acest rol cu o oarecare tristețe, deoarece această poziție mi-a permis să am contact cu cercetători, fondatori și decidenți politici – totul în beneficiul științei. De asemenea, am avut privilegiul să lucrez cu redactori și jurnaliști talentați, pentru a produce o publicație de mare prestigiu”, a declarat Sir Philip Campbell.
Revista Nature a fost fondată în 1869 și de atunci s-a poziționat drept unul din cele mai prestigioase jurnale săptămânale cu profil științific și medical. Varianta online a revistei este accesată de peste șase milioane de vizitatori lunar, oferind acces la toate publicațiile Nature. Springer Nature este un grup editorial cu profil global, fondat în 2015 prin fuzionarea Springer Science + Business Media și Macmillan Publishing Ltd. Grupul editorial a inițiat deja procesul de recrutare pentru viitorul redactor șef al revistei Nature.

 

     Institutul Yale pentru sănătate globală (Yale Institute for Global Health YIGH) a fost lansat la 8 decembrie. Este vorba despre o inițiativă comună a prestigioaselor universități americane din grupul Yale – de medicină, nursing și sănătate publică – menită să ajute la combaterea problemelor globale complexe de sănătate publică prin intermediul educației și cercetării.
     Corpul profesoral de la Yale este deja implicat în cercetări inovatoare în domeniul bolilor infecțioase – HIV/SIDA, tuberculoză, malarie, Zika. De asemenea, cercetările și programele dezvoltate în cadrul universității adresează cele mai importante probleme globale de sănătate publică, precum prevalența în creștere a bolilor necomunicabile sau sănătatea mamei și a copilului. YIGH va dezvolta această bază de cercetare deja bine pusă la punct, va încerca să accelereze rata descoperirilor științifice și va susține dezvoltarea de programe și politici de sănătate sustenabile, în special în zonele cu resurse financiare limitate. O funcție-cheie a institutului va fi de a extinde centrele de cercetare universitare și de a le pune în legătură cu parteneri internaționali și factori de decizie, pentru ca eforturile lor comune să aducă beneficii reale populației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe