Newsflash
Știri

Dezbateri asupra inechităţilor din lumea medicală

de Dr. Sorina VASILE - oct. 5 2011
Dezbateri asupra inechităţilor din lumea medicală
   Duminică, s-a încheiat a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Bioetică, desfăşurată între 22 şi 25 septembrie la Bucureşti, sub tema „Etica în contextul globalizării“. Conferinţa a fost condusă de prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
   Această ediţie i-a avut invitaţi pe profesorii Tristram Engelhardt Jr., unul din fondatorii bioeticii şi profesor de filosofie la Universitatea Rice din Houston, Texas, Bahaa Darwish, expert UNESCO în domeniul eticii şi tehnologiei şi Isidoros Karatzas, şeful Departamentului de etică al Comisiei Europene.
   De-a lungul celor patru zile ale reuniunii, au fost abordate subiecte delicate din domeniul bioeticii, precum acreditarea spitalelor, migraţia personalului medical, consimţământul informat necesar studiilor clinice, transplantul de organe, morbidităţile unor boli cronice, comunicarea unui diagnostic grav, particularităţile bioeticii în comunităţile arabe, violenţa domestică, dar şi probleme ca avorturile la tinere şi consumul de etnobotanice în campusurile universitare.
   În plus, dezbaterile din aceste zile au încercat să găsească un cadru teoretic şi apoi legal, pentru ca relaţiile societăţii (şi ale comunităţii medicale) cu companiile farma să constituie un parteneriat şi nu „confruntare, stigmatizare sau promovare“, după cum afirmă profesorul Astărăstoae. De asemenea, preşedintele CMR e îngrijorat de inechităţile sociale din ţara noastră: „E foarte uşor să spui că romii ne fac de râs, că au o anumită cultură… Întrebarea este ce face societatea pentru a modifica acest comportament al unei minorităţi care, dincolo de aspectul pe care îl vedem la televiziune, are parte de inechităţi majore“.
   O altă problemă abordată în cadrul întâlnirilor a fost aspectul medicamentelor compensate pentru bolnavii cronici, care, „dintr-un utilitarism insuficient înţeles“, sunt puşi în faţa unor nedreptăţi. „E foarte bine că facem compensare la nivelul preţului cel mai mic, ca să beneficieze cei mai mulţi, dar această măsură – însoţită de altele – nu va face decât ca «cei mai mulţi» să nu mai beneficieze, în cele din urmă, de niciun tratament. Prin aceste politici incoerente şi neetice, medicamentele nu vor mai putea fi găsite şi cumpărate din farmacie. Astfel, inegalităţile sunt transformate în inechităţi“, spune profesorul Astărăstoae.
   La conferinţă au participat peste 200 de medici, teologi, psihologi, economişti, filosofi şi sociologi. Reuniunea a fost organizată de Societatea Română de Bioetică, Colegiul Medicilor, Colegiul Psihologilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe