Newsflash
Știri

Deziderate şi acţiuni pentru controlul cancerului

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 8 2012
Deziderate şi acţiuni pentru controlul cancerului
   Cancerul este o cauză importantă de moarte în întreaga lume, producând, în 2008, 7,6 milioane de victime. Cu peste trei milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese anual, reprezintă a doua cauză de morbiditate şi mortalitate în Europa. Continentul nostru cuprinde o optime din populaţia globului, dar aici se înregistrează aproximativ un sfert din cazurile de cancer din întreaga lume. Cele mai multe decese sunt cauzate de neoplasmele pulmonare, gastrice, hepatice, colonice şi mamare. Cei cinci factori de risc responsabili pentru 30% din decesele prin cancer sunt: supraponderalitatea, consumul scăzut de fructe şi legume, lipsa activităţii fizice, fumatul şi consumul de alcool.
   Cum poate fi redus şi controlat cancerul? Prin implementarea strategiilor bazate pe dovezi pentru prevenţie, depistare precoce şi managementul pacienţilor. Desigur, prin creşterea sprijinului guvernamental şi alocarea de fonduri suficiente.
   La iniţiativa Uniunii pentru Controlul Internaţional al Cancerului (UICC), ce reuneşte peste 470 de organizaţii nonguvernamentale din 120 de ţări, la 4 februarie este marcată Ziua Mondială împotriva Cancerului. Aceasta furnizează o platformă pentru grupurile de pacienţi, profesioniştii din sănătate, ONG-uri, instituţii internaţionale şi mediul academic, o bună ocazie de a-şi uni vocile într-un apel la implicare sporită în abordarea problematicii cancerului, în toate formele sale şi în toate mediile societăţii.
   Anul acesta, sloganul „E posibil împreună“ accentuează faptul că depinde de fiecare persoană, organizaţie, guvern să se implice pentru atingerea obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de reducere cu 25% până în 2025 a deceselor premature prin cancer şi alte boli netransmisibile. Amintim că, în septembrie trecut, s-a desfăşurat a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care a discutat despre amploarea bolilor netransmisibile şi a adoptat declaraţia politică privind prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile, printre care cancerul ocupă un loc de frunte.
   OMS şi Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) colaborează cu alte agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu diverşi parteneri în domeniul prevenţiei şi controlului cancerului, pentru creşterea angajamentului politic, generarea de noi cunoştinţe şi diseminarea celor existente, facilitând astfel abordările bazate pe dovezi în controlul cancerului, dezvoltarea standardelor şi instrumentelor pentru ghidarea planificării şi implementării intervenţiilor în prevenţie, depistare precoce, tratament şi îngrijiri, facilitarea creării de reţele de parteneri în controlul cancerului, la nivel naţional, regional şi mondial, întărirea sistemelor de sănătate, furnizarea de asistenţă tehnică pentru transferul rapid şi eficient al celor mai bune intervenţii practice, coordonarea şi conducerea cercetărilor privind cauzele cancerului, mecanismele carcinogenezei şi dezvoltarea strategiilor de prevenţie şi control al acestei boli.
   Declarativ, şi în România este recunoscută necesitatea intervenţiilor preventive şi profilactice specifice, chiar dacă realitatea din teren este, în bună măsură, mai mult estimată decât cunoscută cu adevărat de autorităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe