Newsflash
Știri

Dezinfectantele l-au „curățat“ pe Achimaș

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 30 2016
Dezinfectantele l-au „curățat“ pe Achimaș
     De câteva zile, vorbim la timpul trecut de medicul Patriciu Achimaș-Cadariu ca ministru al sănătății. Luni, în timpul unei discuții cu premierul Dacian Cioloș, se pare că au existat niște „diferențe de abordare“ în ceea ce privește soluționarea problemei dezinfectanților diluați din spitale, ceea ce l-a determinat pe Achimaș-Cadariu să-și depună demisia. Însuși premierul a preluat ulterior portofoliul sănătății ca interimar.
     Printre acuzele aduse ministrului demisionar s-au aflat: așa-zisul procent de 5% teste neconforme din totalul de 3.526 de teste de sanitație efectuate, nepublicarea listei spitalelor în care au existat testele neconforme, modul în care au fost prelevate probele din spitale și felul cum a gestionat efectuarea analizelor în laboratoare „autorizate“. Cum în România nu există laboratoare acreditate să verifice compoziția și concentrația substanțelor biocide folosite pentru dezinfectare în spitale, premierul a decis să aloce fonduri pentru acreditarea în procedură de urgență a laboratorului ICECHIM.
     Problema dezinfectanților a fost declanșată în urmă cu câteva săptămâni, când „Gazeta sporturilor“ a publicat mai multe documente din care reieșea că anumiți dezinfectanți produși și distribuiți de Hexi Pharma nu respectă concentrațiile înscrise pe etichetă. Potrivit acestei surse, compania respectivă aprovizionează cu produse de dezinfecție peste 350 de spitale din 40 de județe ale țării. Publicația amintită a prezentat mai multe nereguli în ceea ce privește avizarea produselor biocide, atribuirea „directă“ a unor contracte companiei Hexi Pharma, licitații trucate în favoarea acesteia, controlul produselor dezinfectante în spitale ș.a.m.d.
     Investigația echipei lui Cătălin Tolontan a pornit de la două documente furnizate de un fost angajat al producătorului în cauză, practic, rețetarul pe baza căruia se produc Thor și Suprasept, două substanțe antiseptice uzuale în spitalele românești. Potrivit declarațiilor unui alt fost angajat al companiei, concentrația în care se produceau dezinfectanții era de la trei până la nouă ori mai mică decât cea menționată pe etichetă.
     Ca urmare a declanșării acestui scandal, ministrul sănătății a dispus controale la spitalele care au achiziționat produsele incriminate, cu prelevarea de probe, pentru efectuarea unor teste de sanitație, din care au rezultat 5% teste neconforme.
     A fost întocmită și o listă a spitalelor în care s-au găsit aceste neconformități, dar cum între timp s-a declanșat și o anchetă penală pe această speță, Ministerul Sănătății nu a publicat lista respectivă la insistențele mass-media, ci doar după acordul Parchetului General.
     În spațiul public a apărut și o comunicare a SRI, care pretinde că ar fi informat despre problema dezinfectanților încă de acum cinci ani. Pe cine? „Printre beneficiarii legali (…) sunt președinții de consilii județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României“, a fost răspunsul SRI la solicitarea „Gazetei sporturilor“. Întrebați, miniștrii sănătății din 2010 încoace susțin că nu au primit asemenea informări. La fel și fostul prim-ministru Victor Ponta, fostul președinte Traian Băsescu și, culmea, actualul premier, care spune că de șase luni de când este la Palatul Victoria nu a primit nicio informare în acest sens.
     Între timp, compania Hexi Pharma a oprit producția de astfel de substanțe, le-a retras pe cele deja distribuite în piață, iar marți a depus la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe