Newsflash
Știri

Diabetul, ușor de gestionat datorită inovațiilor

de Cristina GHIOCA - ian. 14 2022
Diabetul, ușor de gestionat datorită inovațiilor

Dispozitivele moderne și terapiile inovative pentru tratarea DZ ar putea face ca, în zece ani, persoanele cu această afecţiune să aibă un stil de viaţă identic cu cel al populaţiei generale, spun specialiști în domeniu.

insulina

Există progrese importante în ceea ce privește dezvoltarea insulinelor, iar viitorul va aduce și mai multe noutăţi în acest sens, a arătat prof. dr. Bogdan Timar, medic primar Diabet zaharat, Nutriţie și Boli metabolice, în cadrul unui eveniment online organizat la 11 ianuarie, cu ocazia marcării a 100 de ani de la administrarea primei injecţii cu insulină. Potrivit acestuia, se află în cercetare tipuri de insulină care pot fi administrate oral, dar și așa-numitele insuline inteligente, care acţionează doar în funcţie de valoarea glicemiei. Pentru insulina cu administrare orală se utilizează diverși mediatori, precum nanotehnologii care permit administrarea și absorbţia preparatului la nivelul mucoasei gastrice.

Speranţe de viitor

Insulinele inteligente sunt insuline inactive, care devin active pe măsură ce valoarea glicemiei crește, a explicat prof. dr. Bogdan Timar: „Practic, putem să administrăm o doză mare de insulină, fără să avem risc de hipo­glicemie, iar în momentul în care valoarea glicemiei începe să crească, această insulină va deveni activă și va scădea glicemia. Astfel, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 vor avea glicemii normale pe tot parcursul administrării acestui tip de insulină”.

Alte tehnologii pentru gestionarea diabetului zaharat (DZ) vizează dezvoltarea pancreasului artificial, a adăugat decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, subliniind că toate progresele din domeniu vor îmbunătăţi considerabil viaţa persoanelor afectate de această boală: „Cred că, prin combinarea dispozitivelor moderne cu noile variante de insulină, în zece ani vom asista la o autonomie completă care va ajuta persoana cu DZ 1 să trăiască la fel ca una fără diabet, cu condiţii de valori normale și fără să fie necesară intervenţia sa”.

Crește incidenţa DZ la copii

În momentul de faţă, pacientul cu diabet are la îndemână inovaţii de care beneficiază, transformând această patologie într-una ușor de gestionat, tratat și monitorizat, a spus conf. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar Diabet zaharat, Nutriţie și Boli metabolice.  Ea a arătat, de asemenea, că medicina este foarte aproape de momentul în care DZ va putea fi tratat atât de bine încât să fie considerat o patologie ușor de abordat și pe care pacientul „să nu o mai resimtă cu o asemenea greutate ca acum”. Specialista a amintit că, în prezent, există numeroase preparate de insulină (insuline bazale, rapide) net superioare faţă de insulinele umane, cu avantaje deosebite în ceea ce privește biodisponibilitatea și efectele benefice privind scăderea riscului de hipoglicemie. Un alt tratament inovativ care ar putea fi comercializat în viitorul apropiat este insulina care se administrează o dată  pe săptămână.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian a prezentat și cele mai noi date privind incidenţa DZ, atrăgând atenţia asupra faptului că în ţara noastră incidenţa la copii este în creștere: „În prezent sunt 3.500-4.000 de copii cu diabet zaharat în România. Ne așteptăm să crească incidenţa, deoarece pare să fie o legătură directă între creșterea DZ la copii și infecţia cu SARS-CoV-2”.

În plus, în ultimii ani, diabetologii români se confruntă cu o situaţie nouă – creșterea incidenţei DZ de tip 2 la copii, ca urmare a obezităţii, supraponderalităţii și unui stil de viaţă defectuos, pe care tinerii îl dezvoltă, dar și a prediabetului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe