Newsflash
Știri

Diagnostic COVID-19: setul minim de probe recomandat pentru prelevare

de Florentina Ionescu - iun. 4 2020
Diagnostic COVID-19: setul minim de probe recomandat pentru prelevare

Potrivit unui document publicat astăzi de INSP, există un set minim de investigații de laborator care trebuie făcute pentru a se putea stabili diagnosticul de COVID-19.

În documentul privind metodologia de supraveghere a cazurilor de COVID-19 publicat astăzi pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile se arată care sunt investigațiile de laborator necesare și anexele de care trebuie să țină cont personalul medical.

testare probe covid insp actualizare

Metoda de testare, se arată în documentul INSP, este cea de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), precum RT-PCR. Pacienții pot fi testați și pentru alți patogeni respiratori, dar acest lucru nu trebuie sa intârzie testarea pentru SARS–CoV-2, arată specialiștii din INSP.

Deoarece coinfecțiile sunt posibile, pacienții care îndeplinesc definiția de caz ar trebui testați pentru SARS-CoV-2 indiferent de prezența unui alt patogen respirator.

Setul minim de probe recomandat a se preleva pentru diagnostic include:

- Probe din tractul respirator superior (tampon sau spălătură nazofaringiană și orofaringiană) –se recomandă utilizarea de tampoanede Dacron sau poliester, cu tija de plastic și descărcarea ambelortampoane de exsudat nazofaringian și faringian, în (același) tub cu mediu de transport pentru virusuri (VTM).

și/sau

- Probe din tractul respirator inferior: spută (dacă este produsă) și/sau aspirat endotraheal sau lavaj bronhoalveolar,prelevate de la pacienții cu afectare respiratorie acuta severă.

Probe recoltate de la persoanele decedate suspecte de COVID-19

De la decesele înregistrate la cazuri suspecte de COVID-19 se vor recolta probe necroptice de plămân care vor fi trimisela laborator pentru diagnostic virologic.

Recoltarea nu este, de regulă, necesară pentru cazurile confirmate anterior, pe baza exsudatului nazal, faringian sau a aspiratului traheo-bronşic şi nici la cazurile cu rezultat negativ pentru virus SARS-CoV-2 în aceste probe.

Detalii privind recoltarea produselor patologice și testele de laborator se regasesc in Anexa 2 din acest document.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe