Newsflash
Știri

Diagnostic: dependenţa de mediul digital

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 1 2019
Diagnostic: dependenţa de mediul digital

Toţi depindem de tehnologia modernă. Când este cazul să intervenim?

p.3 -1Agitaţie, schimbări comportamentale, retragerea din mediul social, neglijarea aspectului fizic, tăinuirea – acestea sunt doar câteva dintre semnele clasice ale dependenţei de droguri. Ce se întâmplă, totuși, când sursa dependenţei este tehnologia modernă? Internetul, jocurile virtuale, videoclipurile virale sau reţelele de socializare care fac parte din existenţa cotidiană sunt considerate frecvent inofensive. În acest context, când este cazul să intervenim?
Specialiștii din domeniul psihiatriei consideră că dependenţa de internet, caracterizată prin pierderea controlului asupra timpului dedicat utilizării resurselor online, dar și neglijarea consecinţelor nefaste ale acesteia, afectează din ce în ce mai mult populaţia lumii. Conform Reuters, aproximativ 8% din adolescenţii din SUA sunt dependenţi de internet.
„Toţi suntem dependenţi de internet, într-o anumită măsură. Dependenţa devine îngrijorătoare când starea de sănătate este influenţată semnificativ de comportamentul deviant”, afirmă medicul psihiatru Kimberly Young, fondator al Center for Internet Addiction, care funcţionează din 1995. Identificarea comportamentului de tip compulsiv a condus la dezvoltarea unor noi centre de tratament pe teritoriul SUA, în Florida, New Hampshire și Pennsylvania, specializate în dependenţa digitală.
În prezent, adicţia de internet nu este recunoscută ca boală de Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) sau de American Psychiatric Association. Totuși OMS a luat în considerare termenul de gaming disorder, incluzându-l în anul 2013 în Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale (DSM-V), după numeroase cercetări realizate în China, Coreea de Sud și Taiwan, unde dependenţa digitală este considerată o ameninţare semnificativă la adresa sănătăţii publice.
Nu există încă tratament specific destinat acestui tip particular de comportament. Principala măsură care se impune în aceste cazuri este renunţarea sau limitarea accesului la internet.
Se recomandă asocierea de terapie cognitiv-comportamentală sau terapia de grup, dar și tratamentul medicamentos (antidepresive, psihostimulante), în situaţiile în care este afectată semnificativ starea de sănătate. Internetul nu mai este considerat doar o simplă infrastructură de comunicare sau schimb de informaţii, ci a devenit un instrument absolut esenţial traiului modern.
În anul 2018 existau peste patru miliarde de utilizatori de internet. În cazul unui asemenea fenomen de proporţii majore, este dificil de evaluat obiectiv impactul internetului asupra populaţiei, fiind necesare cercetări ulterioare pentru diagnosticarea și încadrarea corectă a acestui tip de comportament adictiv sau chiar obsesiv-compulsiv în cadrul tulburărilor mintale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe