Newsflash
Știri

Diagnosticarea mielomului multiplu, o provocare în țara noastră

de Dr. Mariana MINEA - mar. 31 2023
Diagnosticarea mielomului multiplu, o provocare în țara noastră

Deși România s-a aliniat Vestului în ceea ce privește tratamentele disponibile pentru pacienții cu mielom multiplu, încă descoperim boala în stadii avansate și în mod inegal în diferite zone ale țării. Hematologii, pacienții și experții în sănătate publică au discutat acest subiect și au căutat soluții cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva Mielomului Multiplu, marcată la 30 martie.

WhatsApp Image 2023-03-31 at 16.10.49

Aproape jumătate (45%) dintre pacienții români cu mielom multiplu (MM) își primesc diagnosticul atunci când se află deja în stadiul III de boală. Diagnosticul MM presupune o stratificare pe grupe de risc, pentru ca pacientul să beneficieze de tratamentul potrivit stadiului în care se află, după cum a explicat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Societății Române de Hematologie (SRH) și președintele Colegiului Medicilor din România, la întâlnirea organizată de Asociația S.O.S. Mielom împreună cu SRH.

Mielomul multiplu este a doua cea mai frecventă neoplazie malignă a sângelui, iar ultimii cinci ani au adus o dublare a duratei supraviețuirii prin această boală, grație terapiilor disponibile.

Electroforeza proteinelor, cu dozarea de Ig și de lanțuri ușoare

„Dacă în urmă cu cinci ani ne plângeam de lipsa tratamentelor pentru mielom multiplu în România, în prezent putem supune că avem aproape tot ce ne recomandă ghidul ESMO, prin decontare de la CNAS, prin programe de suport și prin intermediul trialurilor clinice. Problema noastră mare rămâne diagnosticul”, a explicat dr. Sorina Bădeliță, vicepreședinte al SRH. „Banala” electroforeză a proteinelor serice și urinare, cu dozări de imunoglobuline serice și dozări de lanțuri ușoare libere kappa și lambda serice și urinare, este esențială pentru stadializarea mielomului multiplu. În afară de electroforeză, pentru diagnosticul MM mai sunt necesare o serie de analize specifice, precum imunofixarea proteinelor serice și urinare, b2m (beta-2 microglobulină serică), albumina, LDH, testul FISH (fluorescence in situ hybridization). „Dacă nu ai aceste date, nu știi pe ce tratament să mergi”, a explicat și dr. Sorina Bădeliță.

O mai bună diseminare a informațiilor în rândul medicilor de familie ar putea crește accesul pacienților la medicii hematologi, pentru un diagnostic precoce. Mielomul multiplu prezintă manifestări nespecifice, precum durerile osoase, oboseala, o anemie cronică.

După cum a explicat dr. Sorina Bădeliță, ideală ar fi prinderea pacientului în stadiul de gamapatie monoclonală sau MM „smoldering”, asimptomatic, când încă nu există afectare de organ și răspunsul la tratament este cel mai bun.

La rândul său, profesorul Daniel Coriu a explicat că medicii hematologi trebuie să aibă experiență în folosirea medicamentelor destinate mielomului multiplu, pentru că ele prezintă anumite toxicități care pot induce anxietăți pacientului și, prin ele, efect contrar celui dorit.

Accesul la diagnostic, o problemă de sistem

„Problema accesului la diagnostic este o problemă de sistem. Aceste terapii vor apărea în continuare, cu costuri probabil mai mari. În condițiile în care noi vom păstra același model de diagnostic și vom diagnostica în stadii tardive, costurile îngrijirii vor fi foarte mari. Diagnosticarea la timp, precoce, face ca spațierea banilor să fie alta – asta, din perspectiva «egoistă» a finanțatorului”, a explicat și dr. Adrian Pană, medic epidemiolog și de Sănătate Publică, CEO și fondator al Center for Health Outcomes and Evaluation.

Diagnosticarea precoce și inițierea rapidă a tratamentului cresc durata supraviețuirii și calitatea vieții pacienților. Împreună cu dr. Adrian Pană, SRH pregătește un proiect menit să eficientizeze traseul persoanelor care au nevoie de diagnostic și de tratament.

Un alt proiect, de data aceasta al Asociației S.O.S. Mielom, vizează crearea unui proiect de sprijin psihologic pentru pacienții cu MM, după cum a explicat Camelia Soceanu, președinta Asociației: „Ne dorim mult să implementăm un proiect de sprijin psihologic – terapie psihologică de grup și personalizată. Implicarea pacientului este importantă pentru starea sa”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe