Newsflash
Internaționale

Diagnosticarea miocarditei cu ajutorul microARN

de Dr. Diana Andronache - iun. 4 2021
Diagnosticarea miocarditei cu ajutorul microARN

Un nou biomarker de tip microARN circulant poate fi utilizat pentru a efectua diagnosticul diferenţial între miocardită și infarctul miocardic acut.

Miocardita este o boală inflamatorie a mușchiului inimii, ce poate afecta atât funcţia contractilă, cât și funcţia electrică. Boala poate avea formă acută, subacută sau cronică și poate produce o afectare focală sau difuză a miocardului. Tabloul clinic este definit adesea prin durere toracică, fatigabilitate, dispnee, palpitaţii. Evoluţia bolii este imprevizibilă, astfel că în unele cazuri aceasta se poate ameliora spontan sau poate evolua către cardiomiopatie dilatativă ori moarte subită cardiacă. Diagnosticul de miocardită este stabilit frecvent la pacienţii care primesc iniţial diagnosticul de infarct miocardic acut cu artere coronare neobstruate (MINOCA), după excluderea bolii coronariene prin angiografie sau tomografie computerizată și după confirmarea criteriilor imagistice de rezonanţă magnetică (criteriile Lake Louise).

        Totuși, nu toate centrele au posibilitatea efectuării unui IRM cardiac, iar biopsia endomiocardică, care stabilește un diagnostic de certitudine, este o procedură invazivă complexă. Era astfel necesară o nouă abordare, fiabilă și accesibilă, pentru a diagnostica precoce miocardita acută.

O nouă metodă de diagnostic

        S-a observat că fenotipurile limfocitelor T sunt modificate atât în miocardită, cât și în infarctul miocardic. Un studiu realizat pe șoareci a urmărit să identifice un biomarker care să diferenţieze cele două boli. Astfel, cercetătorii au evaluat leziunile miocardice și răspunsul celulelor T după inducerea miocarditei autoimune sau a infarctului miocardic pe grupul murin. Ei au remarcat că nivelul limfocitelor T helper de tip 17 (Th17), caracterizate prin producerea de interleukină-17, crește în faza acută a miocarditei, dar nu și în faza acută a infarctului miocardic. Limfocitele Th17 produc o serie de molecule de microARN, iar cercetările recente au arătat că microARN-urile sunt biomarkeri inovativi în depistarea bolilor cardiovasculare. Screen­ingul moleculelor de microARN din plasma animalelor a identificat o astfel de moleculă, denumită de specialiști mmu-mir-721, prezentă în plasma șoarecilor cu miocardită, dar nu și a celor cu infarct miocardic. Prin clonare și secvenţiere, cercetătorii au identificat omologul uman al acestui biomarker, hsa-miR-Chr8:96, un microARN nou.

        Rezultatele au fost confirmate în mai multe cohorte de pacienţi (cu IMA, MINOCA, boli autoimune), comparativ cu un grup control, și au fost validate inclusiv într-o cohortă de pacienţi cu miocardită confirmată biopsic. Pornind de la aceste rezultate, studii suplimentare vor evalua eficacitatea acestei metode de diagnostic al mio­carditei acute în practica clinică.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2003608

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe