Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Diagnosticarea precoce, șansa pacienţilor cu AMS

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 23 septembrie 2022

La București a fost lansat recent un site care îi ajută pe părinţi să identifice din timp semnele atrofiei musculare spinale, o boală genetică neurodegenerativă rară.

AMS pozaPagina www.semneale ams.ro se adresează atât părinţilor, cât și profesioniștilor din domeniul sănătăţii. Aparţinătorii pot afla care sunt semnele la care trebuie să fie atenţi pentru a identifică o posibilă existenţă a atrofiei musculare spinale (AMS).

Simptomele sunt grupate pe două categorii de vârstă, 0-6 luni și 6-18 luni, iar explicaţiile sunt însoţite și de filmuleţe, extrem de ușor de înţeles. Pentru profesioniștii din domeniul sănătăţii, site-ul pune la dispoziţie explicaţii medicale, statistici și o fișă de urmărire a semnelor AMS.

Screeningul neonatal, un deziderat

Calitatea vieţii unei persoane cu AMS depinde de diagnosticarea precoce și de iniţierea tratamentului cât mai rapid posibil, au subliniat specialiștii prezenţi la evenimentul de lansare a site-ului. De aceea, ei au insistat asupra necesităţii implementării unui screening neonatal pentru această boală.

„Diagnosticul precoce presupune să evidenţiezi primele semne clinice. Asta face medicul de familie sau pediatrul care examinează primul copilul (...). Apoi se trece la testarea genetică. Aceasta este suportată de companiile farmaceutice. Odată identificată mutaţia genetică, se pune diagnosticul precoce. Cel mai bine este însă să diagnostichezi copilul când nu are niciun semn clinic. Iar acest lucru se poate face doar prin screening neonatal”, a declarat dr. Niculina Butoianu, medic primar Neurologie pediatrică, pentru „Viaţa Medicală”.

Citiți și: Campanie împotriva hepatitelor la Cluj-Napoca

Etichete: AMS simptome screening diagnosticare precoce

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC