Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Diagnosticul bolii Parkinson prin olfacţie

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 25 martie 2022

Mai mulţi cercetători propun utilizarea tehnologiei avansate, bazată pe algoritmi de inteligenţă artificială și pe un dispozitiv olfactiv portabil, numit e-nose, pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

Ei au utilizat o tehnică analitică, cromatografia de gaze cuplată cu spectrometria de masă, pentru a identifica și cuantifica compușii din sebumul pe care persoanele cu boală Parkinson îl secretă. Prin tamponarea cu tifon la nivelul toracelui posterior, în partea superioară, cercetătorii au obţinut probe de la un grup de pacienţi diagnosticaţi cu boală Parkinson și de la un grup-control.

Au analizat ulterior probele cu ajutorul e-nose și au găsit o concentraţie semnificativ diferită a compușilor organici volatili (octanal, acetat de hexil și aldehidă perilică) între cele două grupuri. Conform datelor publicate, testul are o sensibilitate de 91,7% în identificarea pacienţilor cu boală Parkinson, iar prin intermediul algoritmilor de învăţare automată, acurateţea diagnosticului a fost de 79,2%.

 

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223085828.htm

Etichete: Boala Parkinson diagnostic Neurologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC