Newsflash
Știri

Diagnosticul clar asigură accesul la cele mai noi tratamente

de Cristina GHIOCA - feb. 3 2023
Diagnosticul clar asigură accesul la cele mai noi tratamente

În prezent, în România sunt disponibile terapii moderne, personalizate, pentru pacienţii cu cancer, însă accesul la ele este condiţionat de mai mulţi factori. Unul dintre aceștia este diagnosticul de precizie, au arătat experţii români în cadrul unei dezbateri organizate recent, în mediul online.

Disponibilitatea de terapii moderne în ţara noastră este una destul de mare, iar în viitorul apropiat ar putea fi aprobate în România încă patru molecule noi, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, președintele președintele subcomisiei de Oncologie medicală din Ministerul Sănătăţii în cadrul dezbaterii „ONCO - Meet the EXPERTS”. Aceasta a fost organizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul”.

Însă pentru ca pacienţii să aibă acces la tratamentele inovative, personalizate, este nevoie în primul rând de un diagnostic clar și complet din punct de vedere molecular și genetic. „Primul pas este reprezentat de implementarea diagnosticului molecular în practica de rutină. Știu că la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate deja se discută intens vizavi de acest subiect și sperăm ca în viitorul contract-cadru să existe posibilitatea de a face astfel de determinări moleculare. Soluţia tehnică există, se numește NGS (next generation sequencing) și este cea mai corectă metodă de determinare”, a subliniat conf. dr. Michael Schenker.

Cartografierea instituţiilor este esenţială

Despre importanţa diagnosticării prompte, corecte și complete a vorbit și dr. Daniela Zob, șef secţie Oncologie Medicală 2 în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB). Ea a arătat că un pas în această direcţie îl reprezintă cartografierea instituţiilor medicale și transparentizarea acesteia, astfel încât, la nevoie, specialiștii să știe exact unde să trimită un pacient pentru anumite investigaţii:

„Am avut de curând un pacient cu neoplasm pancreatic care a trebuit confirmat prin biopsie realizată prin ecoendoscopie. Știm cu toţii că ecoendoscopia nu se face peste tot. (...) O transparenţă a acestor instituţii unde se realizează aceste tipuri de biopsii este foarte importantă și există la Ministerul Sănătăţii această cartografie, dar, sigur, trebuie actualizată”.

O altă soluţie propusă de dr. Daniela Zob este implicarea medicilor de familie, prin reducerea birocraţiei cu care aceștia sunt nevoiţi să se confrunte: „Vrei să faci un tomograf complet, este nevoie de patru-cinci bilete de trimitere, când ar trebui să fie de ajuns unul singur. Această scădere a birocraţiei (...) ar însemna timp în plus pentru pacienţi, ar însemna timp în plus al medicului de familie, care ar putea să fie sprijinul nostru în mod special în primii pași”, a conchis medicul de la IOB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe