Newsflash
Știri

Diagnosticul de certitudine în COVID-19

de Florentina Ionescu - iun. 3 2020
Diagnosticul de certitudine în COVID-19

În infecția cu noul coronavirus, medicii infecționiști subliniază că diagnosticul de certitudine este dat de testele Real Time PCR.

Invitată pe platforma MedicHub.ro pentru a susține un briefing despre infecția cu virusul SARS-CoV-2, dr. Simin Florescu, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Prof. Dr. Victor Babeș”, a detaliat cât de important este diagnosticul de certitudine în boala COVID-19 și cât de utile sunt testele serologice.

diagnostic certitudine covid simin florescu

„În ceea ce privește diagnosticul de laborator virusologic, lucrurile sunt destul de clare în acest moment. Am trecut printr-o perioadă destul de ciudată, inițial, când practic singurele noastre modalități de diagnostic erau cele epidemiologice. Adică existența unui link epidemiologic. La momentul respectiv, vorbeam de pacienți care veneau din China, în special din regiunea Wuhan”, a explicat conf. dr. Simin Aysel Florescu, medic specialist boli infecțioase, într-un briefing care a avut loc pe platforma MedicHub.ro.

Medicul a subliniat că, în timp, partea de link epidemiologic s-a extins către Europa, către Italia, Spania, Franța, Anglia, „după care linkul epidemiologic a dispărut în momentul în care a apărut transmiterea comunitară în țara noastră, și atunci bineînțeles că am mers mai mult pe partea de manifestări clinice”.

Citește și: Aspectul clinic în infecția cu SARS-CoV-2, explicat de dr. Simin Florescu

Totodată, conf. dr. Simin Aysel Florescu a precizat în briefingul de pe MedicHub că modalitatea de diagnostic de certitudine, și anume Real Time PCR din probele respiratorii, din exsudat nazofaringian sau din alte probe respiratorii a apărut puțin mai târziu:

„Primerii de diagnostic utilizați pentru diagnosticul de SARS-CoV-2 au apărut la ceva săptămâni după primele cazuri, astfel încât diagnosticul de certitudine a fost posibil cu un mic delay (întârziere – n. red.), dar acum este evident posibil” în țara noastră.

Astfel, potrivit medicului infecționist citat, diagnosticul de certitudine de laborator constă în Real Time PCR din probe respiratorii, iar motivul pentru care se optează pentru probele respiratorii este unul extrem de important: pentru că „exsudatul nazofaringian este cel mai facil de recoltat, mai ales la pacienți care nu au secreții respiratorii care să poată fi recoltate”.

simin florescu site

„Diagnosticul serologic nu ajută”

Dr. Simin Florescu mai subliniază că exsudatul nazofaringian, recoltat corect – posterior – rămâne modalitatea preponderentă de recoltare pentru un diagnostic de tip Real Time PCR. Medicul a amintit că pe parcursul săptămânilor din pandemia de COVID-19 au apărut multe alte tipuri de elemente de diagnostic și, spune ea, „este în curs de a se pune la punct un diagnostic serologic”.

Însă trebuie să reținem că acest diagnostic serologic nu ajută foarte mult într-un diagnostic de boală acută „pentru că anticorpii de tip IgM și de tip IgG apar destul de târziu, după ziua 12 de evoluție”, iar astfel, după cum a subliniat dr. Simin Florescu, „un diagnostic serologic nu ne ajută cu nimic la un pacient care e deja infectat de aproape două săptămâni sau cu tablou clinic prezent”.

Există mai multe tipuri de teste serologice folosite în prezent, iar unele au mai ales o specificitate destul de bună, dar o sensibilitate mai puțin bună, afirmă medicul citat. Ele pot fi utilizate numai pentru studii, cercetări, în niciun caz pentru un diagnostic la pacient.

„Dar sunt în curs de punere în lucru testele serologice de tip ELISA clasice, care bănuiesc că ne vor ajuta mai mult, mai ales dacă ar fi determinări cantitative și nu calitative de anticorpi de tip IgM și de tip IgG. Deci modalitatea de diagnostic certă rămâne cea virusologică de tip Real Time PCR”, a conchis conf. dr. Simin Florescu.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe