Newsflash
Știri

Diagnosticul oncologic în cel mult 14 zile, un deziderat

de Florentina Ionescu - oct. 19 2021
Diagnosticul oncologic în cel mult 14 zile, un deziderat

Medicii români atrag atenția că este necesară diagnosticarea cât mai rapidă a cazurilor noi de cancer.

Cu scopul de a realiza o „radiografie” a sistemului de îngrijiri oncologice din România, mai mulți reprezentanți ai pacienților, ai autorităților, profesioniști din Sănătate, medici și jurnaliști s-au reunit recent la media trainingul „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”, organizat de revista Politici de Sănătate în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul”. 

cancer1

În cadrul evenimentului, medicii români au atras atenția asupra necesității diagnosticării cât mai rapide a cazurilor noi de cancer, dar și asupra timpului prea mare care trece între apatiția primelor simptome, suspiciunea de cancer și momentul inițierii tratamentului. Unul dintre speakerii invitați la acest media trainig a fost conf. dr. Dana Stănculeanu, președinte al SNOMR.

„Vorbim de diagnostic precoce, dar trebuie să ne gândim și cum facem să avem acest diagnostic într-un termen cât mai scurt, ideal în cel mult 14 zile. În momentul de față, principala provocare legată de diagnostic este lista de așteptare pentru investigații, dar și faptul că o parte din aceste investigații este susținută de către asigurările de sănătate, alta de către industria farmaceutică și, evident, unele dintre investigații sunt suportate de catre pacient. De exemplu, când vorbim de diagnosticul molecular sau diagnosticul patologic, pacientul, în principiu, trebuie de multe ori să plimbe un bloc de parafină între mai multe instituții. În tot acest proces se pierde timp important în defavoarea pacientului”, a afirmat conf. dr. Dana Stănculeanu (foto mai jos), președinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).

Stanculeanu-OK

Totodată, președintele SNOMR a explicat, potrivit unui comunicat transmis redacției, că, dacă lucrurile s-ar întâmpla instant, adică de la prezența la medicul de familie la prezența la medicul specialist și apoi la restul investigațiilor, „procesul nu ar dura mai mult de două săptămâni și totul ar fi ideal”.

„În practică însă, totul poate să dureze de la o lună-două, în cel mai fericit caz, la câteva luni”, a conchis conf. dr. Dana Stănculeanu în cadrul media trainingul „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe