Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Diagnosticul precoce în glaucom salvează vederea

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 12 martie 2021

Aproape un miliard de persoane nu au acces la servicii de îngrijire a sănătăţii oculare, iar în ţările în curs de dezvoltare, 90% dintre cazurile de glaucom trec nedetectate, arată date recente.

oftalmologChiar dacă nu există un tratament pentru glaucom, detecţia din timp a bolii poate duce la încetinirea progresiei și poate reduce efectele negative, explică reprezentanţii Societăţii Române de Glaucom, în contextul Săptămânii Mondiale a Glaucomului, marcată anul acesta între 7 și 13 martie.

Cea mai bună metodă de a preveni sau reduce pierderea acuităţii vizuale asociată cu glaucomul, spun reprezentanţii societăţii, este diagnosticul timpuriu al bolii cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate.

Potrivit Asociaţiei Mondiale a Glaucomului (AMG), 78 de milioane de oameni au glaucom, iar predicţiile arată că până în anul 2040, numărul acestora va ajunge la 111,8 milioane.

O persoană din 200 cu vârsta peste 40 de ani are glaucom, iar proporţia crește la o persoană din opt cu vârsta de 80 de ani.

Din păcate, arată reprezentanţii AMG, numărul uriaș al cazurilor este atribuit, în mare parte, unor factori subiectivi precum: non-complianţa pacienţilor, prezentarea tardivă la medic, lipsa informaţiilor despre boală, forma avansată a glaucomului la momentul diagnosticului.

Tema din 2021 a Săptămânii Mondiale a Glaucomului este „Viaţa este luminoasă, protejează-ţi vederea!”. Ea reflectă faptul că, prin intermediul controalelor regulate, oamenii vor putea să își salveze acuitatea vizuală și să nu ajungă la orbire.

 • Factorul de risc major pentru glaucom este presiunea intraoculară, care, dacă este suficient de crescută, va leza nervul optic. 
 • Membrii familiilor pacienţilor cu glaucom au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta boala.
 • Inteligența artificială poate revoluționa depistarea precoce a glaucomului la o scară mai largă, prin faptul că acest instrument oferă un diagnostic mai precis.
 • În multe cazuri, glaucomul poate fi asimptomatic; jumătate dintre persoanele care trăiesc cu această boală nu știu că sunt afectate. 
 • Adulții cu vârsta de peste 40 de ani au nevoie de un control oftalmologic anual.
 • Cele mai vulnerabile categorii de persoane în fața glaucomului sunt: vârstnicii, femeile, unele minorități etnice.
 • Potrivit Asociației Mondiale a Glaucomului, 78 de milioane de oameni au glaucom, iar predicțiile arată că până în anul 2040, 111,8 milioane de persoane vor avea glaucom.
 • Oamenii trebuie încurajați să meargă la controale oftalmologice regulate și la controale care vizează nervul optic, pentru ca glaucomul să fie detectat cât mai precoce, iar astfel acuitatea vizuală să fie menținută mai mult timp.
 • Cu cât diagnosticul este stabilit într-un stadiu incipient, cu atât mai puțin va fi afectat nervul optic, iar acuitatea vizuală va fi salvată într-o anumită măsură.
Biliografie:
https://www.worldglaucomaweek.org/media-kit/
https://societateadeglaucom.ro/saptamanaglaucom/

Etichete: saptamana mondiala a glaucomului glaucom diagnostic glaucom control oftalmologic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.