Newsflash
Știri

Dializa peritoneală, accesibilă acum şi la SJU Suceava

de Dorina Novac - iul. 5 2022
Dializa peritoneală, accesibilă acum şi la SJU Suceava

În premieră, la SJU Suceava s-a realizat o dializă peritoneală, pacienta fiind recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalenţă de peste 10% (la nivel global, o persoană din zece are această boală), dintre bolnavi aproximativ 1% ajungând în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcţiei renale (hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal), scrie Agerpres.

SJU Suceava

„Prin comparaţie cu hemodializa, în dializa peritoneală se foloseşte pentru curăţarea toxinelor o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal, cu ajutorul căruia se introduce intraabdominal un lichid steril special, ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras şi înlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor la care această metodă poate fi realizată”, transmite sursa citată.

Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată formată din medicii Petru Velnic şi Lucian Leneschi, ulterior realizându-se pe secţia de Nefrologie instruirea şi iniţierea schimburilor de dializă, evoluţia fiind favorabilă şi lipsită de incidente.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Dan Teodorovici, a subliniat că, odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la SJU Suceava, cu excepţia transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat şi integrat al tuturor pacienţilor cu afecţiuni renale.

Totodată, el a precizat că aceste progrese terapeutice şi diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipă multidisciplinară între secţiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervenţională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe