Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dializa peritoneală, accesibilă acum şi la SJU Suceava

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 5 iulie 2022, ora 10:11

În premieră, la SJU Suceava s-a realizat o dializă peritoneală, pacienta fiind recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalenţă de peste 10% (la nivel global, o persoană din zece are această boală), dintre bolnavi aproximativ 1% ajungând în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcţiei renale (hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal), scrie Agerpres.

SJU Suceava

„Prin comparaţie cu hemodializa, în dializa peritoneală se foloseşte pentru curăţarea toxinelor o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal, cu ajutorul căruia se introduce intraabdominal un lichid steril special, ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras şi înlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor la care această metodă poate fi realizată”, transmite sursa citată.

Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată formată din medicii Petru Velnic şi Lucian Leneschi, ulterior realizându-se pe secţia de Nefrologie instruirea şi iniţierea schimburilor de dializă, evoluţia fiind favorabilă şi lipsită de incidente.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Dan Teodorovici, a subliniat că, odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la SJU Suceava, cu excepţia transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat şi integrat al tuturor pacienţilor cu afecţiuni renale.

Totodată, el a precizat că aceste progrese terapeutice şi diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipă multidisciplinară între secţiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervenţională.

Etichete: cateterul de dializa dializa peritoneala boala renala cronica SJU Suceava

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.