Newsflash
Știri

Dificultățile de respirație la pacienții cu COVID-19 apar și la 2 luni de la vindecare

de Florentina Ionescu - dec. 9 2020
Dificultățile de respirație la pacienții cu COVID-19 apar și la 2 luni de la vindecare

Specialiștii atrag atenția că examinarea CT post COVID-19 este esențială în evaluarea procesului de vindecare a pacienților.

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa mai multe sechele pulmonare după vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient.

În ultima lună, o echipă de specialiști în imagistică medicală şi radiologie a evaluat prin intermediul unui CT pulmonar pacienţi vindecaţi de diferite forme de COVID-19. 

covid-19 plamani celule

S-a putut observa, atât în cazurile noncritice, dar în special în cazurile moderate și grave, prezența unor afecţiuni ale funcţiei pulmonare, care necesită monitorizare şi tratament de specialitate, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Sechele indentificate de radiologi

Majoritatea pacienţilor evaluaţi care prezintă modificări interstițiale pulmonare post COVID-19 sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici, care în prezent au complicații.

Cele mai frecvente sechele identificate de medicii radiologi au fost bronșiectaziile - dilatarea bronhiilor şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii precum suprainfecția bacteriană şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activității pulmonare.

Totodată, un studiu efectuat pe 150 pacienți cu COVID-19, cazuri noncritice, arată că două treimi dintre aceștia s-au confruntat cu simptome persistente la două luni de la debutul infecției, în principal anosmie (lipsa mirosului), astenie, în timp ce 36,7% au suferit de dificultăți de respirație.

Supraveghere sau tratament de specialitate

O scanare pulmonară de tip CT, efectuată pe un aparat performant și interpretată de un medic cu experiență, duce la identificarea deficiențelor pulmonare care necesită supraveghere sau tratament de specialitate.

Astfel, echipa de specialiști radiologi de la Medima Health recomandă pacienților recuperați după infecția cu noul coronavirus să efectueze un screening pulmonar prin tomografie computerizată (CT) de înaltă rezoluție, în vederea depistării sechelelor existente.

În cazul formelor ușoare-moderate, este indicată monitorizarea imagistică la 3 luni după vindecare, în timp ce în cazul formelor moderate-extinse, la 2 luni. În formele severe și critice, pacientul rămâne internat în spital până la vindecarea completă, potrivit sursei citate.

Recomandarea medicului curant pentru ct

Examinarea CT post COVID-19 se realizează cu recomandarea medicului curant sau a medicului de familie, atrag atenția medicii pneumologi.

„Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice formă şi gravitate, cauzează apariția unor efecte secundare. Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 în perioada aprilie-iulie se prezintă acum în clinicile Medima pentru monitorizare, iar în urma scanării CT, descoperim mai multe leziuni şi modificări, care le vor afecta funcţiile pulmonare în viitor”, a declarat dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu specializare în Imagistică Toraco-Pulmonară.

Medicul a oferit și un exemplu în acest sens: un pacient tânăr, în vârstă de 32 de ani, care a avut o formă asimptomatică de COVID-19.

„Deși clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar. Acești pacienți trebuie monitorizați până se vindecă complet și din punct de vedere imagistic, nu doar funcțional. Noi evaluăm pacienții la 2-3 luni de la vindecare, iar în funcție de rezultatele imagistice obținute, decidem care va fi frecvența monitorizării în viitor”, a adăugat dr. Athir Eddan.

Metodă sensibilă și specifică

Examinarea CT de înaltă rezoluție este metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic pentru infecția COVID-19 și complicațiile asociate.

Pe lângă acuratețea în descoperirea leziunilor, poate determina procentul de afectare pulmonară, iar pe baza acestor factori corelați cu datele clinice și biologice ale pacientului, medicii pot stabili abordarea terapeutică ulterioară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe