Newsflash
Știri

Difteria poate amenința adulții de peste 24 de ani, în lipsa unui rapel pentru imunizare

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 25 2019
Difteria poate amenința adulții de peste 24 de ani, în lipsa unui rapel pentru imunizare

Compania Sanofi Pasteur anunță că este pregătită să colaboreze cu autoritățile din domeniul sănătății și comunitatea medicală pentru a susține programele de prevenție care includ vaccinuri difterice.

În contextul actual, având în vedere potențiala amenințare epidemiologică de difterie la frontiera româno-ucraineană, Sanofi Pasteur anunță autoritățile din domeniul sănătății și comunitatea medicală că sprijină atât programele de vaccinare existente, cât și potențialele inițiative de extindere a acestora, mai ales pentru populația adultă expusă riscului de îmbolnăvire, în lipsa unor recomandări de vaccinare pentru adulți.

„Scopul nostru este să fim un partener de încredere pentru sistemul de sănătate, alături de comunitățile medicale și științifice, în efortul comun de a îmbunătăți accesul la vaccinurile care protejează viața și de a crește acoperirea vaccinală. În același timp, ne străduim să dezvoltăm vaccinuri noi și îmbunătățite care să susțină sănătatea și calitatea vieții”, a declarat Pascal Robin, Vaccines General Manager și Country Chair Sanofi România și Moldova. Acesta spune că sprijină în totalitate recomandarea formulată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), difteria fiind una dintre bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare: „Pentru a evita o situație similară cu cea cu care se confruntă Ucraina în prezent, imunizarea este esențială”.Vaccin difterie

SNMF reacționează

În urmă cu patru zile (21 noiembrie), SNMF solicita, printr-un comunicat de presă, lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației. Argumentele SNMF pentru această solicitare sunt:

  • Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;
  • Ca o consecință a fenomenului de „reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un număr important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare;
  • În România se folosește un vaccin care se utilizează în toată Europa și care poate fi administrat și adulților. Vaccinul asigură protecție în același timp și față de tetanos (boală cu evoluție extrem de gravă chiar și cu tratament specific) și față de tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global);
  • În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, și după vârsta copilăriei, prin programe naționale.

„Este evident că doar printr-un efort național putem face față unei amenințări atât de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important în depistarea bolii însă prevenția, în care deja suntem direct implicați, poate fi făcută doar prin deciziile și implicarea autorităților, cu costurile de rigoare. O investiție în prevenția primară, mai ales când amenințarea a devenit evidentă, este o inițiativă obligatorie”, a declarat dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.


Notă autor:

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe