Newsflash
Știri

Difteria: Rata de mortalitate la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%

de Dorina Novac - aug. 29 2022
Difteria: Rata de mortalitate la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%

Orice pacient suspect de difterie necesită spitalizare obligatorie și de urgență, precizează Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase.

Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae.

difteria

Aceasta este răspândită pe întregul glob. În regiunile tropicale, domină formele cutanate și inaparente (asimptomatice), iar în regiunile temperate domină angina și crupul difteric sever, menționează medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Citește și: Difteria poate amenința adulții de peste 24 de ani, în lipsa unui rapel pentru imunizare

Calea de transmitere a bacilului difteric poate fi directă, aerogenă, sau indirectă, prin contact cu suprafețe sau alimente contaminate.

„Manifestările clinice în difterie depind de poarta de intrare a infecției. În angina difterică pacientul prezintă edem (inflamație, tumefacție) faringian intens, care se extinde în regiunea submaxilară și cervicală și se asociază cu adenopatie (creșterea în volum a ganglionilor limfatici) loco-regională importantă”, subliniază dr. Adelina Marinescu.

De asemenea, potrivit medicului, există așa numitele false membrane care se pot extinde extrem de rapid (în câteva ore pot cuprinde amigdale, luetă și faringe), și care sunt greu de detașat cu o spatulă. După detașare se produc sângerări și se refac rapid.

Difteria cutanată este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare și la persoanele cu igienă precară. Leziunile apar mai frecvent la nivelul extremităților și evoluează de la stadiul de veziculă spre pustulă, care apoi ulcerează și se acoperă de pseudomembrane.

„Orice pacient suspect de difterie necesită spitalizare obligatorie și de urgență. Prima măsură terapeutică este administrarea de urgență, în primele 24-72 ore de la debut, a serului antidifteric heterolog, care conține anticorpi specifici antitoxina difterică. Antibioticoterapia este de asemenea recomandată” a adăugat aceasta.

Prognosticul difteriei depinde de forma clinică, de localizare și mai ales de precocitatea instituirii seroterapiei. Rata de mortalitate prin difterie la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%.

„Măsura cea mai eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea cu DTP (Diftero-Tetanos-Pertussis), cu menținerea unei acoperiri vaccinale înalte în rândul copiilor. Recomandarea de vaccinare urmărește calendarul național de vaccinări din România. Se recomandă efectuarea la adulți, la interval de 10 ani, a rapelurilor de vaccin DTP cu doză redusă de anatoxină difterică”, spune dr. Adelina Marinescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe