Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

DIICOT: Rețea care elibera concedii medicale fictive, descoperită în Neamț

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 25 noiembrie 2021, ora 10:16

Patru medici din Neamț, printre care doi medici de familie, sunt cercetați de DIICOT după ce s-a aflat că au inventat boli pentu mai mulți pacienți, pentru ca aceștia să beneficieze de concedii medicale.

Din acest grup infracțional făceau parte și angajați din cadrul CAS Neamț, se arată într-un comunicat al DIICOT, angajați care „au cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale”, astfel încât s-au folosit de acest lucru. 

doctor

În total, prejudiciul estimat se ridică la aproape 6 milioane de lei, arată sursa citată, iar activitatea infracțională a grupului se desfășura pe mai multe paliere:

  • pe de o parte, avea loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la unele societăți comerciale;
  • pe de altă parte, erau obținute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialiști (un cardiolog și un pneumolog) și unor medici de familie, documente „care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintau anumite boli”;
  • iar la final, arată DIICOT, aceleași persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Județene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. 

Cine erau liderii grupului

Liderii acestui grup infracțional, explică DIICOT, sunt persoane care, prin prisma pozițiilor profesionale pe care le aveau, (consilier cls. I — grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006 — 31.10. 2006 și de șef serviciu CAS Neamț în perioada 01.11.2006 — 01.01.2013 sau șef Serviciu Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale din cadrul CAS Neamț) au cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale.

Astfel, aceste persoane „s-au folosit de toate pârghiile cunoscute, în conivență cu persoane din sistemul medical și au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale”.

Ieri, 24 noiembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au efectuat mai multe percheziții, dintre care trei la sediile unor instituții publice.

„Pe teritoriul României, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri s-au asociat în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanților acestora și chiar prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai societăților comerciale pe care le-au folosit în acest scop. Angajarea acestor persoane s-a făcut cu titlu fictiv, societățile fiind înființate exclusiv în scopul obținerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale”, se arată în comunicatul de pe site-ul DIICOT.

Etichete: concedii medicale medici de familie DIICOT CAS Neamt decontare documente medicale grup infractional

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC