Newsflash
Știri

Discrepanţe în rata mortalităţii la nivelul ţării

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iun. 21 2019
Discrepanţe în rata mortalităţii la nivelul ţării

Cel mai recent comunicat de presă al organizaţiei nonguvernamentale Salvaţi Copiii conţine o analiză care arată faptul că 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au un ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

În România, rata mortalităţii infantile în anumite judeţe este mai mare decât dublul mediei pe ţară. Spre exemplu, Tulcea este judeţul care are o rată a mortalităţii de aproape cinci ori mai mare decât în Capitală – de 15,5 la 1.000 de născuţi vii –, fiind urmată de Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin. Acest indicator cunoaște diferenţe semnificative între mediul urban, de 5,3, și cel rural, unde era de 7,9 pentru anul 2018, în scădere totuși faţă de
cifrele din 2012.

Mortalitatea infantilă are o dinamică descendentă în ceea ce privește media pe ţară. Accesul la servicii medicale și dotarea maternităţilor cu aparatură medicală sunt cele care au contribuit la acest declin, însă sunt și factorii din cauza cărora în anumite judeţe această situaţie s-a agravat. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Tulcea există o creștere a mortalităţii infantile de la 6,5 în 2017 la 15,5 în 2018.

Nou-născuţii României sunt îngrijiţi la jumătatea capacităţii faţă de necesar

Discrepanţa accesului la servicii medicale este remarcată prin distribuţia unităţilor medicale. În ţara noastră există 22 de maternităţi de nivel III, dintre care nouă sunt în București.

Starea de sănătate a copiilor născuţi prematur depinde de maternităţi. Pentru îngrijirea acestora este nevoie de echipament și personal medical adecvat. România funcţionează la jumătatea capacităţii de a îngriji nou-născuţii prematuri faţă de necesar.

„Un ventilator cu suport respirator poate să pară o banalitate. Însă el nu este. Este pur și simplu criteriu pentru viaţă sau moarte. Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile rămâne de peste două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternităţi de gradul III dotate cu aparatură medicală performantă”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia nonguvernamentală Salvaţi Copiii luptă pentru protecţia drepturilor copiilor din 1990. De câţiva ani contribuie la scăderea mortalităţii infantile printr-un program naţional. Pre­ședintele executiv a mai afirmat că: „Salvaţi Copiii România a intrat în cel de-al optulea an al programului de combatere a mortalităţii infantile, un capitol încă dramatic pentru România. Când am demarat acest program, nu știam încă dimensiunile fenomenului și am aflat că cel mai dur criteriu de departajare între o maternitate unde prematurii și nou-născuţii cu patologii severe trăiesc și cea în care șansele lor la viaţă sunt reduse este aparatura medicală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe