Newsflash
Știri

Dislipidemia, frecventă în mediul rural

de Cristina GHIOCA - dec. 16 2022
Dislipidemia, frecventă în mediul rural

Majoritatea persoanelor din mediul rural investigate în cadrul unei campanii de conștientizare au fost diagnosticate cu dislipidemie. Trei din patru persoane au prezentat valori crescute ale colesterolului.

stire caravana

Peste 1.100 de persoane au fost testate gratuit, în perioada septembrie-noiembrie 2022, în cadrul unei noi ediţii a Caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. De data aceasta, caravana a poposit în opt localităţi aflate la mai mult de 20 de kilometri de cel mai apropiat spital din judeţele Argeș, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov și Giurgiu.

Datele culese în urma testărilor au arătat că 71% dintre persoanele investigate suferă de obezitate sau exces ponderal. Dintre acestea, 34% au greutatea peste limitele normale, iar 22,5% au fost încadrate la obezitate de gradul I. Alte 12,37% au fost diagnosticate cu obezitate de gradul II și peste 2% cu obezitate de gradul III.

Valori anormale la testele de sânge

La 52% dintre cei testaţi, analizele de sânge au indicat valori anormale. Cei mai mulţi au fost depistaţi cu dislipidemie. În același timp, trei din patru persoane au prezentat valori crescute ale LDL-colesterolului, iar jumătate aveau colesterolul total dincolo de valorile normale.

Valorile glicemiei au fost și ele o problemă pentru circa 25% dintre cei testaţi. Rezultatele au indicat fie existenţa unui diabet slab controlat, fie depistarea acestei boli. Alţi 18% dintre beneficiari au prezentat valori crescute ale markerilor de inflamaţie și modificări specifice pe hemogramă. Dintre persoanele cărora li s-au făcut analize de sânge, 20% mai făcuseră astfel de investigaţii anul acesta.

Dintre toţi cei care și-au făcut analize serologice în ultimii 5 ani, 32% au avut bilet de trimitere de la medicul specialist, 44% de la medicul de familie, 18% și le-au făcut din proprie iniţiativă și 6% au avut recomandare de la locul de muncă.

Screening pentru cancer

Tot în cadrul caravanei au fost efectuate investigaţii pentru screeningul cancerului mamar, de piele, renal, urotelial și de prostată. Dintre femeile cărora li s-au făcut ecografii mamare, 71% nu efectuaseră niciodată o astfel de investigaţie și 45% nu-și făcuseră niciodată autopalpare sau nu au putut să spună când au făcut-o ultima dată. În urma testărilor, o persoană a fost depistată cu cancer mamar, iar alteia i s-a recomandat efectuarea unei biopsii, întrucât exista o suspiciune mare pentru un astfel de diagnostic.

În urma investigaţiilor pentru cancer renal, urotelial și de prostată, 8% dintre bărbaţi au prezentat valori ridicate ale antigenului specific prostatic (PSA), iar 4% au avut valori modificate ale ureei și creatininei. Dintre cele 625 de persoane la care au fost efectuate dermatoscopii, 11 au primit recomandări de biopsie. Au existat, de asemenea, șapte suspiciuni de carcinom bazocelular.

Educaţie medicală

Persoanele investigate în cadrul caravanei „Nu am făcut destul” au beneficiat de analize de sânge, de urină și testări ale glicemiei din deget. Au fost efectuate măsurători ale tensiunii arteriale, calcule pentru stabilirea indicelui de masă corporală, ecografii mamare, consulturi urologice (cu ecografie) și dermatologice.

Dintre cei care au beneficiat de investigaţii medicale, 77% au fost femei, iar peste 47% au avut vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Pe lângă evaluarea stării de sănătate, oamenii au beneficiat și de educaţie medicală. Li s-a vorbit despre importanţa controalelor și a analizelor de rutină, iar femeile au primit lecţii de autopalpare a sânilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe