Newsflash
Internaționale

Dispozitiv inhalator pentru administrarea acidului acetilsalicilic

de Dr. Diana Andronache - oct. 9 2020
Dispozitiv inhalator pentru administrarea acidului acetilsalicilic

Forma inhalatorie a acidului acetilsalicilic determină inhibiţie plachetară imediată, de aceea s-a imaginat un dispozitiv care să permită administrarea sub această formă în sindroamele coronariene acute.

Conform ghidului american, în managementul terapeutic al pacientului cu infarct miocardic este recomandată ca primă linie de tratament administrarea unei doze de încărcare orală de 162-325 mg de acid acetilsalicilic gastrorezistent, pentru a asigura inhibarea agregării plachetare. Efectul inhibitor al funcţiei plachetare este datorat inactivării ireversibile a enzimei ciclooxigenaza-1, cu blocarea consecutivă a sintezei tromboxanului A2.

Un preparat alcătuit din nanoparticule de acid acetilsalicilic poate fi administrat sub formă inhalatorie cu ajutorul unui dispozitiv inhalator de pulbere uscată, dezvoltat pentru a spori viteza de inhibare a agregării trombocitare indusă prin acest mecanism. Această modalitate de administrare ocolește metabolismul gastro-intestinal și hepatic, având potenţialul de a asigura expunerea rapidă a substanţei active către circulaţia sanguină. Dispozitivul inhalator are dimensiuni similare cu inhalatoarele utilizate pentru tratarea bolilor pulmonare.

Profil farmacocinetic și farmacodinamic mai rapid

În cadrul unui studiu pilot de fază 1, tip open-label, publicat în Circulation, a fost studiat profilul farmacocinetic și farmacodinamic al administrării pe cale inhalatorie a acidului acetilsalicilic în doză de 50 mg sau 100 mg, comparativ cu administrarea pe cale orală a unei doze de 162 mg.

Conform rezultatelor obţinute până acum, inhibarea mecanismelor de agregare plachetară a fost obţinută în mai puţin de două minute cu ambele doze inhalatorii. În cazul administrării orale au fost necesare aproximativ 30 de minute pentru a obţine acest efect. Timpul necesar pentru a atinge concentraţia plasmatică maximă a fost de două minute în cazul dozei inhalatorii de 100 mg, patru minute în cazul dozei inhalatorii de 50 mg și 30 de minute în cazul dozei orale de 162 mg. Pornind de la rezultatele acestui studiu, vor fi efectuate cercetări suplimentare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe