Newsflash
Știri

Dispute privind accesul la tratamentele antireumatice

de Dunia CRISTESCU - aug. 10 2018
Dispute  privind accesul la tratamentele antireumatice
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) respinge acuzațiile apărute în presă, potrivit cărora instituția nu permite accesul pacienților cu afecțiuni reumatice la tratamentele cu noile substanțe active introduse în lista medicamentelor compensate. Într-un comunicat de presă, reprezentanții CNAS afirmă că, potrivit legislației, până la intrarea în vigoare a protocoalelor, prescrierea medicamentelor se face pe baza prospectului care însoțește medicamentul respectiv. Prin urmare, tratarea pacienților se poate efectua fără opreliști și anterior finalizării elaborării protocoalelor terapeutice.
    În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora CNAS ar fi propus includerea în protocoalele terapeutice a unui set de criterii care ar restrânge nejustificat accesul pacienților la tratamente, reprezentanții instituției spun că propunerile formulate și trimise spre analiză Comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății se bazează pe ghidurile medicale internaționale și au în vedere includerea unui număr cât mai mare de pacienți în schemele de tratament, în condiții de eficiență terapeutică și cu încadrare în limitele bugetare.
    Anterior, Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului (LRR) a acuzat CNAS de discriminarea bolnavilor reumatici față de cei cu alte suferințe, prin faptul că „tergiversează” publicarea noilor protocoale. Reprezentanții LRR au anunțat, într-un comunicat de presă, că protestează față de încercările CNAS de a „limita drastic accesul la tratament al pacienților diagnosticați cu cele mai grave forme de poliartrită reumatoidă și spondilită anchilozantă”. Ei au menționat, de asemenea, că se dorește „introducerea nejustificată a unui set de criterii care vor îngreuna semnificativ accesul la opțiunile terapeutice pe care le au în prezent pacienții cu cele mai grave forme de boală reumatică și care nu au răspuns la terapiile anterior administrate”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe