Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Doctor la UPU: „Vezi oameni care de 3-4 zile nu dorm, fiindcă nu au aer”

Viața Medicală
L. Budin vineri, 9 aprilie 2021, ora 15:01

Raed Arafat a postat pe pagina sa de Facebook un film cu pacienții COVID de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și cu mărturii impresionante ale medicilor din prima linie.

Filmul durează 5 minute și prezintă mărturiile cadrelor medicale. Acestea spun că „realitatea din spital este cruntă”, că unitatea din Târgu Mureș este tot mai aglomerată și că vin pacienți în stare gravă, mulți tineri.

pacient-covid
Sursă foto: Facebook Raed Arafat

 

Acest scurt film vă arată situaţia reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităţilor de primiri urgente. Poate îl distribuiți la cât mai mulți prieteni, ca să înțeleagă care este realitatea, și ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede. Când vorbesc de «marea echipă», aceasta ne include pe toți, cetățeni, societate civilă și autorități locale și centrale”, a scris pe Facebook Raed Arafat.

„Se uită cu ochi disperați”

Filmul redă mărturia dr. Emilia Turucz, medic specialist Medicină de urgență, care arată că situația în spital începe să fie „tot mai grea, tot mai aglomerată”, atât în zona cu pacienți infectați cu coronavirus, cât și în zona non-COVID.

În ultimile 2-3 săptămâni am intrat iarăși într-un ritm foarte accelerat, e foarte greu pentru personalul medical să digere, să prelucreze aceste tragedii ale pacienților. Când intri în zonă COVID și vezi oameni care de 3-4 zile nu au dormit fiindcă nu au aer și tușesc într-una și sunt epuizați... sunt foarte agitați și se uită cu ochii disperați, ca să-i ajutăm”, spune dr. Emilia Turucz.

Cadrele medicale asistă la „tragedii zilnice”, spune medicul, și exemplifică:

Dimineață am vorbit cu o pacientă tânără, de 32 de ani, și a doua zi am aflat că a murit, fiindcă starea ei s-a degradat fulminant”.

pacienti-upu
Sursă foto: Facebook Raed Arafat

 

„Ne frapează gravitatea cazurilor”

Și doctorul Maria Salanța, coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureş, spune că numărul pacienților a crescut exponențial, de la începutul lui aprilie.

Ne frapează şi gravitatea cazurilor: avem de-a face cu forme medii şi severe, în cea mai mare parte”.

Filmul postat de Raed Arafat se încheie cu recomandări pentru cei care au vizionat imaginile: să poarte corect masca, să evite aglomerațiile, să se testeze la primele semne de boală și să urmăreacă cu strictețe tratamentul prescris de medic. Oamenii mai sunt îndemnați să meargă la spital pentru evaluare, dacă starea lor se înrăutățește în ciuda tratamentului, și să se informeze din surse credibile.

Etichete: marturii medici unitate primiri urgente spital cazuri grave zone covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC