Newsflash
Știri

Două ameninţări în toamnă: virusurile gripale și noul coronavirus

de Florentina Ionescu - mai 22 2020
Două ameninţări în toamnă: virusurile gripale și noul coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, trage un semnal de alarmă în privinţa virusurilor care ar putea afecta, în toamnă, populaţia ţării noastre.

vaccinuriPrezent la o dezbatere publică desfășurată în mediul online, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), a amintit că nu doar copiii trebuie să fie beneficiarii vaccinurilor, ci și adulţii:

„Foarte multe boli pot fi prevenite prin vaccinare în cazul adulţilor, și aici mă refer la o vaccinare care deja a devenit de rutină, cea gripală. Și alte tipuri de vaccinuri sunt recomandate a fi administrate periodic pentru adulţi – e vorba despre vaccinul diftero-tetano-pertussis, și vaccinurile meningococice”.

Unele dintre aceste vaccinuri sunt recomandate, în contextul actual, pentru persoanele care ar putea să contracteze infecţia cu SARS-CoV-2, iar un astfel de produs este vaccinul pneumococic, „deoarece infecţiile pneumococice constituie o complicaţie redutabilă a infecţiei cu noul coronavirus, care poate să pună viaţa în pericol”.

Suprapunerea virusurilor

Președintele SRM a atras atenţia că în lunile de toamnă vom coexista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase: SARS-CoV-2 și cele gripale.

Ambele se transmit pe aceeași cale și produc infecţii pulmonare, după cum a subliniat profesorul Rafila:

„La gripă avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi și este recomandat ca acesta să fie administrat, pentru că o infecţie simultană – cu noul coronavirus și cu unul dintre virusurile gripale – reprezintă o provocare pentru o persoană, mai ales pentru una vârstnică sau una care are boli cronice.

Atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic ea elimină una dintre cele două ameninţări”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe