Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Două asociaţii cer MS să facă o campanie de informare privind donarea de plasmă

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 27 mai 2020, ora 14:25

Reprezentanții a două asociații de pacienți au vorbit, marți, într-o conferință de presă despre îmbunătățirea recoltării, testării, procesării, depozitării, distribuției și administrării de plasmă convalescentă.

Despre nevoia colectării de plasmă convalescentă în România, mai ales acum, în perioada pandemiei de COVID-19 a vorbit Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

donare plasma

„Se știe că întotdeauna plasma a ajutat, pentru că pacienții care se recuperează din astfel de boli dezvoltă anticorpi. (...) E drept că încă nu avem studii clinice care să dovedească acest lucru, în cazul infecției cu coronavirus. Discuțiile sunt ample și largi și cercetările sunt în curs de realizare. Dar mergând pe acest principiu istoric, toată lumea a agreat că plasma poate avea beneficii foarte mari, până când se dezvoltă un medicament țintit sau un vaccin”, a spus Rozalina Lepădatu.

Aceasta a amintit că și Uniunea Europeana și SUA au elaborat Ghiduri de colectare și administrare de plasmă convalescentă pentru pacienții cu COVID-19.

Potrivit ei, România nu are o experineță în colectarea și depozitarea de plasmă convalescentă.

„Lucrul acesta s-a văzut în condițiile în care a existat o donație mare de echipamente de colectare de plasmă convalescentă și chituri de colectare de plasmă. Ne-am mișcat greu cu colectarea pentru că era clar că nu exista această experiență. Astfel, specialiștii de la centrele de transfuzii n-au știut cum să folosească aceste echipemente, cum să contacteze pacienții”, a mai precizat președintele APAA.

Despre necesitatea recoltării de plasmă în România a vorbit și Otilia Stanga, preşedinte Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID). 

Aceasta a cerut Ministerului Sănătății să realizeze o campanie de informare către populație cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă și să indice localitățile unde centrele de transfuzie au echipamentele necesare pentru recoltarea de plasmă.

„Rugăm Ministerul Sănătății să realizeze o campanie de informare către populație despre importanța donării de plasmă convalescentă. Astfel încât donatorii să se poată prezenta și să știe în ce centre să se prezinte. (...) O altă problemă importantă o reprezintă stocarea acestei plasme, ceea ce nu se poate face la ora actuală. Nu ştim dacă va veni sau nu un val doi (de COVID-19 - n.red.) la toamnă sau la un moment dat în viitor, dar ar fi bine să fim mai pregătiţi data viitoare”, a afirmat Otilia Stanga.

Sursă imagine: Pixabay

Etichete: asociatie plasma convalescenta plasmafereza recoltare de plasma

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.