Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Două spitale din Constanța și Slobozia, dotate cu aparatură medicală

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 21 august 2020, ora 11:19

Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sfântul Apostol Andrei” din Constanța vor primi aparatură medicală esențială unor intervenții performante.

Filiala Salvați Copiii Constanța, cu sprijinul EDP Renewables, a alocat fonduri de 12.000 de Euro pentru dotarea de urgență, se arată într-un comunicat al organizației Salvați Copiii România, remis redacției.

Salvati Copiii 2

Astfel, un videolaringoscop portabil va ajunge la Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slobozia și șapte injectomate vor fi donate secțiilor ATI și Pediatrie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

Aparatura achiziționată de Salvați Copiii România este mai mult decât indispensabilă, spune managerul spitalului „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Acesta subliniază că în momentul de față injectomatele sunt esențiale pentru administrarea tratamentului intravenos micuților pacienți.

„Dorim să vă aducem la cunoștință faptul că pentru copilașii din Dobrogea nu există un Spital de Pediatrie. De aceea, toate cazurile grave și nu numai, din Constanța și Tulcea, sunt internate în Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență « Sf. Apostol Andrei » Constanța. Astfel, prin această donație, contribuiți la însănătoșirea grabnică a miilor de copilași care ne trec anual pragul. Vă mulțumim!”, a declarat Ș. L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

Materiale medicale indispensabile

În urma solicitărilor urgente primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii a achiziționat prioritar, din Fondul de urgență deschis pentru spitale, echipamente și materiale medicale indispensabile în lupta medicilor contra pandemiei de COVID-19.

Până în acest moment, 54 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă, potrivit comunicatului.

Peste 6.500 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta împotriva pandemiei cu 263.686 echipamente și materiale medicale indispensabile.

Salvati Copiii 1

Mortalitatea infantilă, o problemă gravă

În România, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019 (arată datele temporare, de la INS), aproape dublă față de media Uniunii Europene (3,5 la mie), se mai arată în comunicatul organizației Salvați Copiii România.

Potrivit datelor provizorii INS pentru anul 2019, cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele:

 • Tulcea - 15,6‰
 • Mehedinți – 11,7‰
 • Constanța – 9,5‰
 • Vrancea – 9,3‰
 • Mureș – 9‰

O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

„Organizația Salvați Copiii ne-a oferit un videolaringoscop - o ustensilă extrem de utilă mai ales în cazul neonatologiei, unde tot ce ține de pacientul nostru este miniatural. Le mulțumim pentru că ne-au ușurat munca și le promitem că gestul lor va fi recompensat nu de noi, ci de toți pacienții nostri critici, a căror îngrijire va fi mult îmbunătățită prin folosirea videolaringoscopului ca unealtă principală a terapiei intensive neonatale. Prieteni, mulțumim!”, a declarat dr. Pârlea Liliana, medic specialist neonatolog, de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

În nouă ani de campanie împotriva mortalității infantile, Salvați Copiii România a dotat 96 de maternități, în 41 de județe ale țării, cu 630 de echipamente medicale, pentru salvarea a 72.000 de prematuri.

Sursa foto: Salvați Copiii România

Etichete: Salvati Copiii Romania salvati copiii dotare echipamente dotare dotare spitale Pediatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC