Newsflash
Știri

Doza booster, eficiență sporită pentru 99% din persoanele vaccinate anti-COVID

de L. Budin - nov. 22 2021
Doza booster, eficiență sporită pentru 99% din persoanele vaccinate anti-COVID

Rezultatele preliminare ale studiului MedLife, privind evoluţia titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin ARNm, arată o eficiență sporită la toate categoriile de vârstă.

Conform datelor analizate, eficienţa se observă la toate categoriile de vârstă, 99% din persoanele care au primit boosterul prezentând un titru de anticorpi anti-S protectori împotriva formelor severe de boală, se arată într-un comunicat.

vaccin-covid3

Specialiștii diviziei de cercetare MedLife au analizat un eșantion de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea boosterului, se arată într-un comunicat.

În etapa anterioară a studiului, echipa de medici anunța că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din persoanele din eșantionul studiat prezentând un titru de anticorpi protectori după acest interval. În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectori împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

Conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente -  inclusiv la persoanele din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporție mai mică anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel.

Ne aflăm într-o etapă preliminară, însă chiar și așa, rezultatele obținute confirmă încă o dată utilitatea și eficiența dozei a treia în creșterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, față de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulți oameni care au o rezistență mai mare împotriva formelor grave de boală”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

Faptul că boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi este un alt rezultat favorabil, cu potențial pe termen lung.

Rămâne de văzut și de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra același ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză, sau dacă ritmul va încetini, imunizarea fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Datele obținute de MedLife sunt întărite și de rezultatele studiilor internaționale cu privire la eficiența dozei trei.

Știm deja din studiile internaționale că administrarea celei de-a doua doze de vaccin contribuie la redobândirea sau întărirea unei imunități care asigură protecție împotriva formelor grave de boală, însă scopul nostru, încă de la începutul pandemiei, este să analizăm date concrete de la nivel local. (...) În perioada următoare vom extinde eșantionul și vom continua să monitorizăm evoluția titrului de anticorpi în raport cu doza booster”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife.

MedLife va lansa un studiu de amploare în luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală, a mai declarat Mihai Marcu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe