Newsflash
Știri

Dozele de vaccin anti-COVID nefolosite vor fi redistribuite către alte spitale

de Dorina Novac - dec. 28 2020
Dozele de vaccin anti-COVID nefolosite vor fi redistribuite către alte spitale

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut precizări cu privire la prima tranşă de vaccinuri livrată României.

Conform sursei citate, în data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 2 containere.

doze de vaccin anti-COVID
Sursă imagine: Pixabay

„Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9.750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9.750”, se arată într-un comunicat de presă.

Produsul BioNTech-Pfizer este condiționat/ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze. Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3.035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3.035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare).

„În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin”, informează autoritățile.

În acest moment, restul dozelor, adică diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare MedicoMilitară „Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare.

„După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul „Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României”, transmite sursa citată.

Începând cu următoarea tranșă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe