Newsflash
Știri

Dr. Alexandru Crișan: Capacitatea pulmonară poate fi îmbunătățită făcând exerciții fizice

de Dorina Novac - iul. 12 2021
Dr. Alexandru Crișan: Capacitatea pulmonară poate fi îmbunătățită făcând exerciții fizice

Fără activitate fizică constantă, există riscul dezvoltării unor boli pulmonare încă din copilărie, iar studiile arată că există o tendință globală de scădere a activității fizice la toate vârstele.

Semnalul de alarmă este tras de atenționează reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Specialiștii spun că 80,3 % dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani nu au atins nivelul recomandat de activitate fizică, ceea ce, pe termen lung, înseamnă o scădere a forței musculare, a densității osoase, obezitate, dezvoltarea unor boli cardiovasculare și dezvoltarea unor sensibilități pulmonare, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

activitate fizica

„Există studii care arată că activitatea fizică este asociată cu o rată mai lentă de scădere a funcției pulmonare. Este evident ca acei copii care aleargă, sar, se joacă în aer liber, fac efort fizic constant, în fiecare zi, cu alte cuvinte copiii activi fizic, au o capacitate ventilatorie mai mare decât cei care stau zilnic doar în casă, în fața calculatorului. Alte studii au arătat că creșterea nivelului de activitate fizică duce la creșterea, de exemplu, a volumului pulmonar. Altfel spus, capacitatea pulmonară, atât la copii, cât și la adulți, poate fi îmbunătățită făcând cât mai multe exercitii fizice”, spune asist. univ. asociat dr. Alexandru Crișan.

Statisticile mai spun că, din cauza lipsei de activități fizice, costurile anuale de îngrijire a sănătății se ridică la aproape 117 miliarde de dolari, la nivel mondial.

Totodată, 10 % din mortalitatea prematură este asociată cu o actvitate fizică inadecvată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe