Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Alexandru Crișan: Capacitatea pulmonară poate fi îmbunătățită făcând exerciții fizice

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 12 iulie 2021, ora 13:07

Fără activitate fizică constantă, există riscul dezvoltării unor boli pulmonare încă din copilărie, iar studiile arată că există o tendință globală de scădere a activității fizice la toate vârstele.

Semnalul de alarmă este tras de atenționează reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Specialiștii spun că 80,3 % dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani nu au atins nivelul recomandat de activitate fizică, ceea ce, pe termen lung, înseamnă o scădere a forței musculare, a densității osoase, obezitate, dezvoltarea unor boli cardiovasculare și dezvoltarea unor sensibilități pulmonare, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

activitate fizica

„Există studii care arată că activitatea fizică este asociată cu o rată mai lentă de scădere a funcției pulmonare. Este evident ca acei copii care aleargă, sar, se joacă în aer liber, fac efort fizic constant, în fiecare zi, cu alte cuvinte copiii activi fizic, au o capacitate ventilatorie mai mare decât cei care stau zilnic doar în casă, în fața calculatorului. Alte studii au arătat că creșterea nivelului de activitate fizică duce la creșterea, de exemplu, a volumului pulmonar. Altfel spus, capacitatea pulmonară, atât la copii, cât și la adulți, poate fi îmbunătățită făcând cât mai multe exercitii fizice”, spune asist. univ. asociat dr. Alexandru Crișan.

Statisticile mai spun că, din cauza lipsei de activități fizice, costurile anuale de îngrijire a sănătății se ridică la aproape 117 miliarde de dolari, la nivel mondial.

Totodată, 10 % din mortalitatea prematură este asociată cu o actvitate fizică inadecvată.

Etichete: activitate fizica boli pulmonare boli cardiovasculare mortalitate prematura

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.