Newsflash
Știri

Dr. Daniel Coriu, despre plasma recoltată de la pacientul convalescent

de Florentina Ionescu - iun. 15 2020
Dr. Daniel Coriu, despre plasma recoltată de la pacientul convalescent

În cadrul unui briefing găzduit de platforma MedicHub.ro, prof. dr. Daniel Coriu a vorbit vineri despre importanța recoltării de plasmă de la pacienții convalescenți care au avut infecție cu SARS-CoV-2.

Și România testează, din luna mai, această terapie cu anticorpi pasivi, după cum puteți citi mai multe pe viata-medicala.ro.

Dr. Daniel Coriu (foto), medic primar în hematologie clinică, șeful Secției de Hematologie Clinică și transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat care sunt beneficiile acestor anticorpi, cum se recoltează și în ce condiții trebuie păstrați, într-un briefing MedicHub.

daniel coriu plasma convalescenta

„Pacientul care a trecut printr-o infecție cu acest virus SARS-CoV-2 a trecut cu bine pentru că a avut un răspuns eficient la această infecție. Adică a avut anticorpi. Aceștia vor rămâne în serul pacientului pentru mult timp”, a spus medicul hematolog Daniel Coriu.

Potrivit acestuia, terapia cu plasmă de la pacientul convalescent a fost aprobată în SUA de către FDA, dar trebuie să reținem un lucru: în țara noastră se folosește de foarte mult timp plasma, spune medicul citat, în diferite boli, cum ar fi coagularea intravasculară diseminată, în lipsa de factori ș.a.m.d.

„La ora actuală, administrarea de plasmă nu există pentru acest setting, pentru SARS-CoV-2. Și atunci ar trebui să se facă studii clinice. Deci aprobarea de la FDA este numai și numai în contextul unui studiu clinic. Nu putem vorbi de o terapie, este numai o încercare de a ajuta în urgență acești pacienți”, a subliniat dr. Daniel Coriu.

Bineînțeles, spune medicul hematolog, indicația se referă numai la formele severe de infecție cu noul coronavirus, adică acele forme amenințătoare de viață. Administrarea plasmei de la convalescenți, arată studiile, a indus o evoluție favorabilă la un anumit număr de pacienți.

plasma de la pacientul convalescent covid-19 briefing daniel coriu

Cum se face recoltarea de plasmă de la convalescenți?

În primul rând, arată dr. Coriu, trebuie să fie identificat donatorul, adică un pacient care a avut infecție cu SARS-CoV-2, o infecție demonstrată prin metodologie moleculară, prin RT PCR.

Acest pacient este testat apoi pentru a se depista dacă are sau nu anumite boli infecțioase, apoi se trece la etapa de recoltare.

„Recoltarea se face prin plasmafereză, se preferă recoltarea a în jur de 600 de mililitri de plasmă proaspătă. Această cantitate este împărțită în trei doze, fiecare a câte 200 de mililitri, care vor fi rapid congelate. Noi trebuie să păstrăm calitatea acestor anticorpi, iar acest lucru se face numai și numai prin congelare rapidă, la minus 20 [de grade Celsius], dar de preferat ar fi la minus 80 [de grade Celsius]”, a completat medicul hematolog.

Acesta mai spune că, separat, se păstrează un mic eșantion de 1-2 mililitri de plasmă din care medicii vor face testarea de anticorpi. Ideal ar fi ca pacientul să fie testat pentru anticorpii neutralizanți.

„Deci fiecare pacient care a trecut prin infecție ar trebui să aibă un nivel de anticorpi neutralizanți. Vorbim de acei anticorpi eficienți, acei anticorpi care sunt protectivi, cu efect antiviral. Din păcate, tehnica de efectuare a acestui test este foarte sofisticată, presupune agent viral, deci presupune laboratoare cu biosecuritate înaltă, 3-4, și din nefericire, foarte puține laboratoare în lume pot face această tehnică la acest moment”, a adăugat dr. Daniel Coriu.

Ce se dorește în viitor

Șeful Secției de Hematologie Clinică și transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a mai spus în cadrul briefingului că ceea ce se dorește în viitorul apropiat ar fi o testare serologică pentru anticorpii de tip IgG, IgA sau IgM:

„Este o testare ELISA și deja au apărut kit-uri comerciale care ne pot ajuta în această direcție, dar din nefericire nici aceste metode nu sunt încă implementate în România. Pentru acest motiv noi păstrăm un mic eșantion de ser, din care vom face la un moment dat titrul acestor anticorpi, dar asta nu înseamnă că noi nu putem să administrăm [plasmă] la pacient”.

Medicul hematolog a subliniat că trebuie administrată plasmă, mai ales că există pacienți care au urgent nevoie de această plasmă proaspătă, de plasmă cu anticorpi neutralizanți, care să îi ajute să învingă boala numită COVID-19.

„Se face [terapia cu plasmă] și în România, tot sub formă de studiu clinic. Este un studiu clinic condus de colegii noștri de terapie intensivă. Desigur, la acest moment, această metodă poate să pară o metodă empirică, dar ea este o metodă folosită în urgență, care poate salva viața unui pacient. Sigur, se lucrează acum, sunt foarte multe laboratoare de cercetare care lucrează la separarea din această plasmă strict a anticorpilor aceștia. Vom face un fel de concentrat de imunoglobuline, preparate hiperimune. De fapt, această noțiune înseamnă un concentrat strict de imunoglobuline care să aibă efect pentru această infecție”, a conchis prof. dr. Daniel Coriu.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe