Newsflash
Știri

Dr. David Heber: de ce, când și cum se iau suplimentele alimentare

de - sept. 22 2021
Dr. David Heber: de ce, când și cum se iau suplimentele alimentare

O nutriție adecvată este esențială pentru o stare bună de sănătate, iar vitaminele și suplimentele alimentare pot asigura toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul.

Un sondaj recent Changing Health Priorities (Priorități în schimbare privind sănătatea) a fost realizat cu 13.000 de respondenți din 24 de țări de către Herbalife Nutrition și Consiliul pentru Nutriție Responsabilă. Studiul a arătat că 89% din respondenți au luat măsuri pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, inclusiv prin integrarea vitaminelor și suplimentelor alimentare în rutina lor, se arată într-un comunicat, care îl citează pe dr. David Heber, președinte al Herbalife Nutrition Institute.

suplimente-herbalife

În completarea dietei sănătoase

Suplimentele vin în completarea unei diete sănătoase, dar nu compensează un regim alimentar necorespunzător. Sunt persoane care consideră că pot înlocui deficitul nutrițional luând multe vitamine. Acestea nu pot înlocui însă aportul de alimente, care ar trebui să includă o cantitate suficientă de proteine, fructe și legume de diverse culori.

Înainte de a cumpăra vitamine este esențial să discutați cu medicul dvs. despre obiectivele specifice și recomandările acestuia, dar și pentru a determina compatibilitatea suplimentelor cu orice medicamente pe care le luați. Medicii vor lua în considerare vârsta, starea generală de sănătate și alte aspecte medicale atunci când vă fac recomandări”, se arată în comunicatul Herbalife.

Indicațiile de pe etichetă contează

Multe suplimente trebuie administrate în timpul mesei, de aceea trebuie administrate conform indicațiilor de pe etichetă.

Multe vitamine și alte suplimente pot fi luate în timpul mesei sau cu un pahar mare de apă, din mai multe motive. Consumul de alimente declanșează procesul de digestie care ajută organismul să descompună suplimentele. Unele persoane pot resimți o stare de greață atunci când iau suplimente pe stomacul gol, și vinovații cunoscuți ca având un efect de iritare a tractului digestiv sunt inclusiv fierul, magneziul și uleiul de pește”, se arată în document.

suplimente-herbalife1

Suplimente de dimineață

Suplimentele oferă ceea ce lipsește din dietă sau ceea ce alimentele oferă doar în cantități mici. Proteinele sunt adesea deficitare la micul dejun și prânz, dar consumate în cantități excesive la cină.

O metodă bună pentru a vă începe ziua este prin suplimentarea proteinelor sub forma unui shake nutritiv. (...) Adăugați o multivitamină ritualului de dimineață. Multivitaminele par să fie mai benefice când sunt luate la începutul zilei sau când sunt consumate în doze mai mici pe parcursul zilei. Vitaminele B stimulează metabolismul și funcțiile creierului, și pot fi prea mult pentru o seară relaxată sau înainte de culcare”, se arată în material.

Un duo nutritiv dinamic este format din vitamina D, pentru a îmbunătăți absorbția calciului, și vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția de fier.

La gustare, prânz și cină

O substanță nutritivă excelentă de consumat la prânz, înainte sau în timpul exercițiilor fizice, este Leucina, care contribuie la menținerea masei musculare prin stoparea deteriorării țesutului muscular.

La capitolul oase sănătoase, calciul este esențial. Cele două cel mai utilizate produse din calciu sunt carbonatul de calciu și citratul de calciu. Suplimentele de carbonat de calciu se dizolvă mai bine într-un mediu acid și sunt ideale de consumat în timpul mesei. Suplimentele de citrat de calciu pot fi administrate în orice moment, pentru că nu necesită un mediu acid pentru a se dizolva.

Bogate în acizii grași sănătoși Omega-3, suplimentele din ulei de pește și uleiul de pește oceanic contribuie la sănătatea inimii, ochilor și creierului. Suplimentele din ulei de pește se iau chiar înainte de masă.

Vitaminele A, D, E și K solubile în grăsimi sunt mai bine absorbite când sunt luate în timpul mesei sau a unei gustări care conține cel puțin o linguriță de grăsime (aproape 5 g e grăsime). Același principiu se aplică și multivitaminelor.

Pentru imunitate

Vitaminele A și C, precum și fitonutrienții, au un rol cheie în sănătatea sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producția de anticorpi, care protejează de infecții.

Un aport zilnic de vitamina C este esențial, fiindcă organismul nu creează și nici nu stochează această vitamină.

Vitamina A susține vederea, sănătatea pielii, a țesuturilor, a tractul digestiv și a sistemul respirator.

Relaxare și odihnă

Pentru o odihnă sănătoasă, există suplimente care relaxează corpul și mintea. Se recomandă administrarea de magneziu chiar înainte de culcare, pentru că induce somnul și alungă stările anxioase.

Pentru o odihnă bună pe timp de noapte, melatonina este un supliment eficient.

O stare bună de sănătate presupune o anumită rutină zilnică. Alimentația corespunzătoare, odihna suficientă și exerciții fizice trebuie să facă parte din această rutină, la fel și un plan corespunzător de administrare a suplimentelor. Ingerarea acestora la anumite intervale îmbunătățește absorbția compușilor respectivi, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe