Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: „Anamneza și examinarea completă a pacientului sunt baza în medicină”

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 30 ianuarie 2023, ora 17:28

Medic primar cardiolog, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu oferă pe pagina sa oficială numeroase exemple în ce privește interacțiunea cu pacienții, menționând că mulți pacienți nu înțeleg importanța anamnezei.

Fost președinte al Societății Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a postat luna aceasta un mesaj în care a prezentat un dialog cu un pacient. Pacientul a întrebat cum își dă seama un medic dacă ar avea nevoie de investigații suplimentare. 

inima sanatoasa

— După ce stăm de vorbă cu dumneavoastră și vă examinăm +electrocardiograma facem un bilanț. Ne putem da seama dacă mai aveți sau nu nevoie de altceva.

— ... acum, în 2023, când sunt atâtea aparate nu îmi faceți mai întâi niște investigații?

— Nu. Invers. Vă vedem și vă trimitem la investigații după ce vă evaluăm.”, a detaliat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu schimbul de replici.

Doctorul cardiolog a mai postat pe pagina sa oficială pe această temă și chiar și așa, el subliniază încă o dată că este important ca pacienții să înțeleagă că examinarea lor completă împreună cu anamneza sunt baza în medicină.

„Anamneza (discuția cu pacientul) și examinarea lui completă sunt baza în medicină. În cardiologie, cam 80% din diagnostice pot fi puse prin anamneză, examen clinic, un stetoscop și (eventual) o electrocardiogramă. Inclusiv gravitatea unei afecțiuni poate fi estimată prin aceste mijloace. Dacă ai noțiunile de bază bine fixate în minte + experiență de ani în spate...”, a scris doctorul Tatu-Chițoiu (foto).

Gabriel Tatu Chitoiu

Din păcate, afirmă acesta, astăzi din ce în ce mai mult raportul este inversat:

„Se fac investigații o grămadă, de multe ori inutile. Bazat strict pe investigații apar erori. Aș putea enumera aici... exemplu: dacă nu aș fi fost medic, aș fi fost operat pornindu-se de la o RMN pe coloană... dar... simptomele și semnele mele nu puteau fi date de ceea ce se vedea pe RMN... în consecință nu sunt operat nici astăzi... aveam cu totul altceva”.

Etichete: dr Gabriel Tatu-Chitoiu gabriel tatu-chitoiu anamneza anamneză investigatii Cardiologie cardiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.