Newsflash
Știri

Dr. Leonard Azamfirei: agresiunile împotriva personalului medical trebuie sancționate mai aspru

de L. Budin - aug. 23 2021
Dr. Leonard Azamfirei: agresiunile împotriva personalului medical trebuie sancționate mai aspru

Leonard Azamfirei, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, cere ca agresiunile săvârșite împotriva personalului medical să fie sancționate ferm.

Dr. Leonard Azamfirei s-a referit, pe pagina sa de Facebook, la incidentul care a avut loc pe data de 19 august, când un echipaj SMURD Târgu Mureș a fost agresat în timpul unei intervenții solicitate la dispeceratul 112.

leonard-azamfirei
Sursă foto: Facebook Leondard Azamfirei

 

Paramedicii au acordat primul ajutor unei persoane de sex feminin care prezenta o plagă la nivelul mâinii stângi, iar cel care s-a prezentat drept soțul pacientei a încercat să spargă geamul și oglinda de la portiera autospecialei SMURD, a distrus ușa laterală, a adresat injurii personalului medical sosit la fața locului și apoi i-a agresat fizic”, a arătat dr. Azamfirei

Doctorul a subliniat că acesta nu este un episod izolat. Un studiu realizat în 2015, de Fundația Colegiului Medicilor din București, arată că 85% din medici au fost agresați verbal la locul de muncă, iar 10,5% susțin că au suferit agresiuni fizice în unitățile medicale. Majoritatea cadrelor medicale aleg totuși să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată același studiu.

Rectorul UMFST Târgu Mureș citează și o estimare a Organizației Internaționale a Muncii, conform căreia 25% din actele de violență la locul de muncă au loc în sectorul sănătății. Aproximativ 50% din medici au fost amenințați, iar 4% au fost atacați fizic.

Un pacient din 25 care beneficiază de asistență primară este potențial violent, iar amenințările pot apărea la o consultație din 500, potrivit OIM.

Dr. Azamfirei consideră că datele trebuie interpretate cu prudență, fiindcă personalul sanitar nu raportează și nici nu denunță majoritatea incidentelor violente. Cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) și de amenințări (6%). Agresiunile au loc preponderent în sectorul public (aproape 85%).

Incidentul de la Târgu Mureș nu este unul izolat. Vedem tot mai des breaking news-uri în care colegi de-ai mei își desfășoară activitatea cu riscul de a plăti cu propria integritate fizică. Acest fapt este complet inacceptabil”, arată dr. Leonard Azamfirei.

Specialistul subliniază că agresarea cadrelor medicale și a personalului din sistemul sanitar este pedepsită cu închisoarea în funcție de gravitate, potrivit Legii 212 din 2012. Astfel, amenințarea săvârșită contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanțier sau contra oricărui alt membru din personalul sistemului sanitar, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Pentru lovire sau orice act de violență, agresorii riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare, în timp ce vătămarea corporală se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani, dar nu mai mică de 6 luni. Cea mai mare pedeapsă cu închisoarea este prevăzută pentru vătămare corporală gravă a personalului din sistemul sanitar, de la 3 la 12 ani.

Poate că a venit timpul ca agresiunile săvârșite împotriva personalului medical să fie sancționate mai aspru, cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni, iar limitele acestor pedepse să fie majorate cu o treime, la fel ca și în cazul celor comise asupra unui polițist sau jandarm. Nimeni nu își poate imagina că personalul medical, asemenea angajaților MAI, va fi protejat cu echipamente speciale sau că va fi inițiat în tehnici de autoapărare pentru a se proteja de abuzuri și agresiuni fizice”, arată rectorul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe