Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: Bronșiolita acută cu VSR la copil nu are mecanismul unei crize de astm la adult

de Florentina Ionescu - ian. 5 2023
Dr. Mihai Craiu: Bronșiolita acută cu VSR la copil nu are mecanismul unei crize de astm la adult

O postare făcută de medicul pediatru Mihai Craiu despre bronșiolita acută a generat, spune acesta, „multe discuții și patimi”.

Despre acea postare de pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii (pe care el însuși o administrează) dr. Mihai Craiu afirmă că mulți au luat-o personal și s-au aruncat „în luptă” cu toată energia, argumentând că studiile din SUA, UE și UK nu se aplică în România, că în multe locuri din țara noastră bronșiolita acută se tratează cu medicamentele X, Y sau Z, pe care dr. Mihai Craiu le-a menționat ca ineficace în postarea respectivă. 

Craiu

La câteva zile distanță de la acea postare (care poate fi citită și aici), doctorul pediatru a făcut câteva precizări pentru părinți într-o altă postare (în 30 decembrie 2022), mai ales că în acest sezon rece a crescut numărul infecțiilor respiratorii:

„Bronșiolita acută produsă de VSR este în creștere peste tot în lume. Și era încă dinainte de pandemie”, explică medicul. O dovedește un studiu recent din Polonia, publicat pe PubMed. 

Totodată, adaugă medicul primar pediatriu de la INSMC, un copil mic are nevoie de ani de zile ca să dezvolte funcțiile căilor aeriene și răspunsul la medicamente:

„Sunt necesari ani de zile de dezvoltare și maturare celulară până când aceeași doctorie va putea avea aceleași efecte ca în cazul tratamentului adultului”.

În multe cazuri, copilul ce prezintă exact aceleași semne de boală ca un adult poate avea mecanisme diferite pentru producerea acestora.

„În cazul bronșiolitei acute produsă de VSR (virusul sincițial respirator – n.red.), tusea și wheezingul nu sunt produse de aceleași mecanisme care produc tuse și wheezing la un adult cu astm sau la un vârstnic cu BPOC”, a detaliat medicul pediatru de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC).

Un aspect deosebit de important pe care l-a menționat doctorul Craiu este că, în esență,

„Copiii care fac bronșiolită cu VSR ar putea dezvolta în viitor astm, dar nu pentru că nu au primit medicamente antiastmatice atunci când au avut boala acută, ci pentru că mecanismele imune pe care le folosește copilul, pentru a se vindeca de bronșiolită, favorizează activarea unor procese cu mecanism alergic.” 

copil pneumonie doctor consultatie

În concluzie, arată medicul, „bronșiolita acută cu VSR nu este asemănatoare, ca mecanism, cu o criză de astm la adult și, ca atare, folosirea medicamentelor antiastmatice, la un sugar cu bronșiolită medie/ușoară, eventual trimis acasă, este inutilă și poate avea efecte adverse.”

Mesajul practic transmis de dr. Craiu părinților este următorul: este mai bine să prevenim bronșiolita VSR, prin mijloace non-farmacologice (igienă, evitarea aglomerațiilor cu un sugar, etc) sau farmacologice (anticorpi monoclonali anti-VSR), decât să ne așteptăm, în mod nerezonabil, să se vindece boala tratată cu medicamente ineficace.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe