Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu: „Copilul inconștient NU trebuie lăsat cu bărbia în piept”

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 2 iulie 2020, ora 10:40

Medicul pediatru arată că de multe ori, de teamă, părinții așteaptă anormal de mult până când cer ajutorul unui doctor. Această greșeală duce la agravarea unor probleme.

Conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București (INSMC) a prezentat un exemplu pe pagina oficială de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, amintind că este posibil ca un copil să respire greu deși nu are o boală a căilor aeriene.

Dr. Mihai Craiu

„Acum, în era pandemiei, sunt distribuite în media povești triste, cu evoluții grave, ale bolilor la copil. Cu sau fără legătură cu noul coronavirus. Deseori spaima de necunoscut, frica de a lua virusul de undeva, determină părinții să aștepte anormal de mult până apelează la medic. Și boala nu merge bine de la sine... Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știți în fața unui copil care se agravează brusc este că acesta ar putea să aibă dificultăți de respirație, CHIAR DACĂ nu are nici o boală în căile aeriene”, a scris dr. Mihai Craiu pe rețeaua de socializare.

Acesta a oferit și o explicație la afirmația de mai sus: „Pentru că limba sugarului este, în mod relativ, mult mai mare decât a unui școlar sau adult, raportată la volumul cavității bucale. Adică, în gura unui sugar, rămâne mult mai puțin loc liber între limbă și peretele orofaringelui (fundul gâtului) dacă ne raportăm la un om mare. Și ar putea să se sufoce, dacă este lăsat, inconștient, cu fața in sus, pe o pernă”.

copil sufocare dr mihai craiu

În concluzie, arată medicul pediatru de la INSMC, până vine ambulanța, este bine ca părintele să întoarcă copilul pe o parte.

„Sau, dacă vă este frică să îl mișcați, puneți un sul de material textil sub umeri. Pentru că în acest fel calea aeriană rămâne deschisă. Nasul, buzele, bărbia și linia pieptului trebuie să se afle pe aceeași linie. Copilul inconștient NU trebuie lăsat cu barbia în piept. Ar putea să se sufoce!”, a conchis conf. dr. Mihai Craiu, iar alături de acest mesaj a postat și o fotografie reprezentativă cu căile aeriene.

Sursa foto: www.facebook.com/drCraiuMihai/

Etichete: dr. Mihai Craiu Mihai Craiu pediatru Pediatrie sufocare pierderea cunostintei

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.