Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: Cum știm dacă boala diareică, la copilul mic, este gravă?

de Florentina Ionescu - iun. 22 2022
Dr. Mihai Craiu: Cum știm dacă boala diareică, la copilul mic, este gravă?

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că în acest anotimp pot să apară probleme digestive cu febră și deshidratare.

În ultima perioadă, părinții români au trecut prin mai multe încercări cu copiii lor, de aceea medicul pediatru de la INSMC a explicat cum recunoaștem dacă o boală diareică, la un copil mic, este gravă. 

lapte-bebe1

„După estimarea gradului de deshidratare... Deshidratare severă înseamnă prezența a două din următoarele: copilul este letargic sau inconștient; nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin; are ochii foarte «înfundați în orbite». pliul cutanat este persistent sau foarte «leneș»”.

Deshidratarea ușoară este atunci când:

  1. Copilul este agitat, iritabil fără motiv
  2. Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei.
  3. Ochii sunt „încercănați”, puțin „înfundați în orbite”
  4. Pliul cutanat este discret „leneș”, a adăugat medicul.

„Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare. Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control. Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați. Vacanță liniștită vă doresc!”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ( INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, pe pagina oficială de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe