Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre bronșiolita acută: „Toți sugarii fără comorbidități se vindecă”

de Dorina Novac - dec. 28 2022
Dr. Mihai Craiu, despre bronșiolita acută: „Toți sugarii fără comorbidități se vindecă”

Cea mai frecventă boală care ar putea să vă îngrijoreze zilele acestea, astfel încât să mergeți la spital cu un sugar, este bronșiolita acută, a precizat medicul pediatru Mihai Craiu.

Bronșiolita este o infecție respiratorie care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole.

bronsiolita acuta

Ca toate celelalte infecții respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincițial respirator) intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului, a explicat dr. Mihai Craiu pe pagina pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii.

Citește și: Dr. Mihai Craiu: „O mulțime de boli respiratorii sunt etichetate ca pneumonii”

„Adică este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară doar puțin răcit la începutul bolii. NU ESTE de vină medicul ce a consultat inițial copilul dvs! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii. Wheezingul este un zgomot fluierător, șuierător, de tonaliate înaltă, ce apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial înfundate cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici”, a scris dr. Mihai Craiu.

Cum puteți ajuta un copil cu bronșiolită? Doar „desfundând” căile aeriene, a menționat medicul: „aspiram secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi aruncate afară de către tusea sugarului.

În cazuri grave în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu, dr. Mihai Craiu recomandă să mergeți la spital. Acolo copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare. În cazuri foarte grave va primi medicamente pe cale inhalatorie.

„Dacă este o formă medie de boală o să vi se pară că stați degeaba la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser. NU VA PRIMI un astfel de copil nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos). MESAJUL PRACTIC - toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face... dar durează 2 săptămâni”, a detaliat medicul.

Potrivit lui, orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala.

„Un copil viguros ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și evetual aerosoli cu ser. Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte”, a subliniat dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe