Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre COVID-19: „E posibil să ieșim din această tragedie cu ajutorul inteligenței artificiale”

de Florentina Ionescu - apr. 13 2020
Dr. Mihai Craiu, despre COVID-19: „E posibil să ieșim din această tragedie cu ajutorul inteligenței artificiale”

Medicul a atras atenția asupra unui aliat care ar putea ajuta în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, și anume inteligența artificială.

Conf. dr. Craiu Mihai este medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Recent, el a postat un articol în care amintește de programele de inteligență artificială elaborate de experții IT, pentru a analiza pacienții cu COVID-19.

mihai craiu facebook

„Este posibil să ieșim din această tragedie planetară produsă de COVID-19 cu ajutorul unei inteligențe artificiale. Poate uneori medicul om este copleșit de emoții, oboseală, panică, deznădejde în fața pacientului infectat SARS-CoV-2. Dar apar speranțe de la o inteligență artificială care ar putea să gândească altfel decât ar face-o un medic. Experții IT au colaborat cu medicii, într-o analiză complexă a pacienților COVID-19, generând un program, cu rol de predicție, pentru acele cazuri care vor evolua grav”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina oficială a Spitalului Virtual pentru Copii, citând un articol de pe techscience.com.

Cu o precizie foarte bună, spune medicul, acest program identifică bolnavii care au ajuns în faza gravă, cu Sindrom de Detresă Respiratorie Acută (ARDS). Încă se lucrează la ameliorarea acestui program, însă studiul citat are câteva date preliminare.

„Ce zice Inteligența artificială? Pacienții care s-au agravat ulterior aveau, la internare, dureri musculare intense, afectare hepatică (o creștere moderată a transaminazelor hepatice - ALT) și creștere a hemoglobinei. De acum încolo nu mai suntem singuri în lupta cu acest "balaur" numit SARS-CoV-2. Până vor apărea tratamente eficace trebuie să ne protejăm cât se poate de bine. Altele vor veni ȘI de la computere”, a conchis dr. Mihai Craiu.


Notă autor:

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe