Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre sindromul mână-picior-gură: „Nu utilizați antibiotice”

de Florentina Ionescu - iun. 10 2022
Dr. Mihai Craiu, despre sindromul mână-picior-gură: „Nu utilizați antibiotice”

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la INSMC, a scris câteva recomandări pentru părinți, în cazul în care micuții sunt depistați cu sindromul mână-picior-gură.

Pe pagina sa oficială, intitulată Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a subliniat că „Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură.” 

Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC, a explicat dr. Mihai Craiu, citând un articol de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. 

copil recomandari respiratie raceala dr mihai craiu

Sindromul mână-picior-gură „apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc”, a detaliat dr. Craiu. 

sindromul mână-picior-gură
Sursa foto: https://www.facebook.com/drCraiuMihai

 

Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii, descrie medicul paleta de simptome. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță, a adăugat dr. Craiu. Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Tratament

„De obicei, copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. FĂRĂ ANTIBIOTICE!!! După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură... Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână”, a conchis dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe