Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre vaccinare: „Să informăm părinții să gândească altruist”

de Florentina Ionescu - apr. 29 2020
Dr. Mihai Craiu, despre vaccinare: „Să informăm părinții să gândească altruist”

Pediatrul a răspuns ieri la întrebările părinților referitoare la la vaccinurile obligatorii și la beneficiile imunizării, în cadrul unei transmisiuni live din cadrul Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie 2020).

Conf. dr. Craiu Mihai este medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu”.

vaccinare copii importanta

Acesta a amintit că acoperirea vaccinală în țara noastră nu este tocmai optimă și de aceea, datoria părinților și a medicilor este de a ajuta la promovarea vaccinării în rândul copiilor sănătoși, pentru că în acest mod pot fi protejați și copiii cu o stare de sănătate fragilă.

„Rata vaccinării, din păcate, în România în ultimii ani nu a fost cea care ar fi trebuit să fie pentru a asigura protecția unei populații – așa-numita imunitate de comunitate, herd immunity despre care am tot auzit acum în epoca pandemiei de COVID-19. Imunitatea de comunitate, pentru comunitatea de copii din România, poate fi atinsă dacă rata vaccinării tinde către 95% dintre copiii născuți”, a subliniat medicul Mihai Craiu.

live mihai craiu

Totodată, el a precizat că există și o proporție de 1-5% dintre copii care nu pot fi vaccinați, care au această contraindicație, care au boli imune grave sau neurologice etc., sau „situații identificate ca fiind incompatibile cu vaccinarea”.

Citiți și: Vaccinarea anti HPV, investiție și speranță pentru viitor

„Acești copii au și ei dreptul la viață și la sănătate, la fel ca toți ceilalți copii. De aceea, datoria noastră de părinți, de medici, de cetățeni, de dascăli este să informăm părinții copiilor perfect sănătoși că trebuie să se gândească în mod altruist un pic și la copiii care au cancer, care au boli genetice, care nu pot fi vaccinați. Dacă au în jurul lor foarte mulți copii sănătoși și vaccinați, deci care nu sunt susceptibili la acțiunea diverșilor agenți infecțioși – atunci și acești copii fragili vor putea să meargă la grădiniță sau la creșă sau la școală fără a fi în pericol de a achiziționa de acolo un «musafir» nedorit care să le pună viața în pericol”, a declarat medicul pediatru.

În acest moment, precizează conf. dr. Mihai Craiu, țara noastră este pe ultimul loc în Europa la acoperirea vaccinală.

 

S-ar putea să te intereseze și:

Rolul asistentului medical în vaccinare

Prof. dr. Alexandru Rafila: "Compensarea vaccinurilor va încuraja vaccinarea"


Notă autor:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe