Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: „Nu putem aplica tuturor copiilor cu bronșiolită aceeași abordare”

de Florentina Ionescu - mar. 15 2023
Dr. Mihai Craiu: „Nu putem aplica tuturor copiilor cu bronșiolită aceeași abordare”

În weekend, dr. Mihai Craiu a participat în calitate de lector, la o conferință națională. După una dintre prezentări, el a fost întrebat de un coleg, medic de familie cu multă experiență, despre tratamentul bronșiolitei acute.

Prezentarea la care face referire doctorul Mihai Craiu viza urgențele respiratorii la copil. 

„Cu ce am rămas eu din această experiență (prezentarea în sine, întrebarea, răspunsul meu și replica la răspuns)? Am rămas cu niște teme de reflecție și cu o certitudine”, a scris astăzi dr. Craiu pe pagina sa, Spitalul Virtual pentru Copii.

mihai craiu spitalul virtual pentru copii

Iată temele de reflecție pe care le-a enumerat dr. Mihai Craiu:

„1. Este evident pentru mine că nu putem aplica tuturor copiilor ce au un diagnostic de bronșiolită aceeași abordare. One size doesn’t fit all...

2. De ce? Pentru că, în primul rând [bronșiolita] nu este o boală unică și pentru că unii copii răspund diferit la același agresor (virus, bacterie, parazit, fung etc).

3. Toți copiii cu bronșiolită ar putea beneficia de hidratare eficientă și de desfundarea nasului.

4. Cei cu forme mai grave de boală, cei mai mici (foștii prematuri), cei având comorbidități, cum ar fi terenul alergic, ar putea beneficia de expertiza și resursele medicului de spital. Și de unele medicamente sau de investigații nerecomandate în ghiduri... De fapt, majoritatea ghidurilor nu spun să nu dăm niciodată doctoria X, ci spun să nu dăm de rutină, majorității pacienților doctoria X.

5. Riscul mare, pentru dvs, părinții este, în România actuală, medicina defensivă!”.

discutați constructiv cu medicul copilului!

Totuși, părinții trebuie să rețină, completează medicul Mihai Craiu, că cel puțin în bronșiolita acută pot exista alternative.

„Nu trebuie să vină toți la spital (nici nu s-ar putea deoarece aproximativ unul din 10 sugari face un episod de bronșiolită în primul an de viață). Unii pot fi tratați, cu acordul informat al părinților, și la domiciliu. Unii pot primi medicații „off-label” cu succes (medicamente în prospectul cărora nu este trecută bronșiolita ca indicație... sau vârsta  mică nu ar părea să permită utilizarea lor). Trebuie doar să discutați constructiv cu medicul dvs. Ce dăm, de ce dăm, cât timp dăm, ce ne așteptăm să se întâmple”, a mai scris doctorul pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe